2022. július 20.
A zöldségek és gyümölcsök szerepe a diétás ételekben
#borkősav #E-szám #egészség #szalicil #tartósítószer #vitaminok
Járjunk bármelyik hónapban, a fogyókúra és a diétás étrend egész évben aktuális téma, bár tavasszal és közvetlenül nyár előtt kétségkívül többen keresnek ezekre a kifejezésekre.
Mindenki szeretne egészséges és fitt lenni kínok nélkül és egyszerűen, ám a megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás és a fokozatosság elvének betartása (sajnos) elengedhetetlen a látványos és hosszútávú eredmény eléréséhez. Felejtsük el a káros villámdiétákat és az éhezést, hiszen ezekkel csak legyengítjük és kiéheztetjük szervezetünket!
A zöldségek és a gyümölcsök a természet ajándékai, amelyek szerencsére megkönnyítik a diéta betartását. Változatos, könnyen elkészíthető fogyókúrás ételeket készíthetünk és izgalmas ízeket csalhatunk elő belőlük. Nem csak laktatóak, de telis-teli vannak tápanyagokkal és egészséges rostokkal.
Segítenek szinten tartani szervezetünk energiaszintjét, és meghosszabbítják a teltségérzetet is, így később csap le az éhség. Nézzük, pontosan melyek azok, amelyekre a fogyókúrás étrendben is bátran számíthatunk!
Cikkünk tartalma a következő (a címek kattinthatóak!)
- Fogyókúra - Mindent szabad, de mértékkel!
- Hívd segítségül a zöldségeket a diétás ételekhez!
- Édességre vágysz? Válassz a természet cukorkaboltjából nassolnivaló gyümölcsöket!
- Cukortartalom – A hízlaló és a „diétázós” gyümölcsök
- Legyen szezon egész évben! Készíts diétás ételeket befőzéssel cukor és tartósítószer nélkül!
Először is leszögeznénk, hogy az egészséges táplálkozásban nincsenek tiltott zöldség- és gyümölcsfélék. Hacsak nem valamilyen szigorúan, akár orvosilag összeállított étrendről van szó, bátran fogyaszthatjuk az összes zöldséget, csupán tápanyagértékeiket kell számításba vennünk étrendünk és az adagok összeállításakor.
Elsősorban a nyers formában való fogyasztás egészséges, rántott vagy olajban tocsogó verzióban, kalóriadús dresszingekkel kínálva nem beszélhetünk diétabarát zöldségekről.
Még azok a zöldségek is bátran fogyaszthatók egy tudatos fogyókúrában, amelyeknek magasabb a keményítő vagy cukortartalma, minden csupán a mértékletes mennyiség és a megfelelő elkészítési mód kérdése. Használjuk például bátran a friss zöldfűszereket a mesterséges ízesítők helyett, pároljunk, süssünk sütőzacskóban vagy főzzünk könnyed zöldséglevest – Minél színesebb és ízesebb az ételünk, annál jobb!
A zöldségek valójában tökéletes kis csomagok, nem hiába adják a diétás receptek gerincét. Nagy előnyük gazdag vitamin, antioxidáns és ásványianyag-tartalmuk, éppen ezért a vitaminkapszulák mellett érdemes bevetnünk őket is szervezetünk feltöltésére, és valamilyen módon minden étkezésünkbe belecsempészni őket.
Másik előnyük a rosttartalom. A rostokkal hamar jóllakhatunk, és tulajdonképpen elnyújthatjuk az emésztés folyamatát, később leszünk ismét éhesek. Nem vitás tehát, hogy a zöldségek nélkül nincsenek egészséges ételek, és így fogyás sem.
Mit figyeljünk a zöldségek kiválasztásakor? Együnk bátran minél többet a levelesekből, például a salátafélékből, spenótból, káposztafélékből, valamint válasszunk a magas víz- és rosttartalmú zöldségek közül, mint például:
- gomba,
- cukkíni,
- paprika,
- padlizsán,
- uborka.
de jöhetnek a roppanósak is, mint a:
- sárgarépa,
- karalábé,
- spárga,
- retek,
- szárzeller.
A sor szinte végtelen, nekünk csak arra kell ügyelnünk, hogy a megfelelő módon készítsük el őket, utóbbiak például kis hasábokra vágva remek nyers nassolnivalók lehetnek.
Melyek azok a zöldségek, amelyek fogyasztása odafigyelést igényel? A „hízlaló zöldségek” közé tartoznak például a burgonya, a kukorica, a hüvelyesek, a cékla, az avokádó, a sütőtök, de még a paszternák is, és ha igazán szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor a paradicsom is.
Közös jellemzőjük, hogy magas szénhidrát-tartalommal rendelkeznek, édes ízükről is megismerhetjük őket, és ha közülük választunk, akkor már nem tanácsos további köretet adni az étkezéshez. Persze mindez nem azt jelenti, hogy lerombolnák a diétás étrend eredményeit, hiszen vitamin- és antioxidáns-tartalmuk nekik is jelentős és fontos szerepet tölt be a táplálkozásban, csupán a már említett mértékletességet kell szem előtt tartanunk.
A gyümölcsök remekül megédesíthetik új, egészségesebb étrendünket, és a zöldségekhez hasonlóan a kalóriadúsabb fajtákat sem kell elkerülnünk. A gyümölcsök magas nedvességtartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak napi megfelelő folyadékfogyasztásunkhoz, számtalan vitamin, antioxidáns és ásványi anyag található bennük.
A nap minden szakában remek nassolnivalók, és változatos módon elkészíthetők, például remek 100%-os rostos ivóleveket készíthetünk, de aszalva is használhatjuk őket ízesítőként. Érdemes az idénynek megfelelő, helyben termő gyümölcsöket választanunk a minél magasabb tápanyagtartalom érdekében, és egy kicsit a cukorbevitelünkkel is trükközhetünk, ha nem a legérettebb példányokat választjuk.
Elmondható, hogy ha szeretnénk biztosra menni a gyümölcsök cukortartalmával kapcsolatban, akkor érdemes minél savanykásabb és lédúsabb fajtákat választani, mint például a piros bogyós gyümölcsök (málna, eper, szeder, áfonya), a görög- és sárgadinnye, a citrom, grapefruit, a kiwi és az egres (köszméte, pöszméte).
Közepes cukortartalommal rendelkezik például az alma és a körte, valamint a narancs, a mandarin és a sárgabarack, ezekből már érdemes csupán néhány naponta fogyasztani.
Végül, de nem utolsó sorban itt vannak az igazi nehézbombázók, amelyek cukortartalma igazán magas, és megfelelő körültekintéssel kaphatnak helyet a diétás menüben, ezek a banán, a szőlő, a füge, a gránátalma, a mangó és a cseresznye, illetve az olyan aszalt gyümölcsök, amelyekben koncentráltan található a gyümölcscukor.
Ez utóbbi csoport esetében jó praktika lehet, ha minél korábbi időpontban fogyasztjuk őket a nap folyamán, illetve, ha az aszalt gyümölcsökre inkább mint édesítő-ízesítőkre gondolunk, és eszerint használjuk fel például a reggeli zabkásánkhoz.
Számon tartunk még igazi „diétázós” gyümölcsöket, amelyek magas folyadék-, vitamin- és enzimtartalmuknak köszönhetően segítenek a zsírbontás beindításában, a méregtelenítésben és az anyagcsere gyorsításában. Az ananász talán a legismertebb ilyen gyümölcs, de hasonló hatással bír a papaya, a kiwi, a már említett görögdinnye, a szilva és a ribizli is.
Említettük a szezonalitás jelentőségét, ám felmerülhet a kérdés, hogy hogyan ehetnénk például barackot vagy akár sárgadinnyét a téli hónapokban is egészségesen, cukor és tartósítószerek nélkül?
Ha fogyókúrázóként mindig is bűnös élvezetként gondoltál a gyümölcslevekre, befőttekre és lekvárokra, akkor van egy szuper hírünk: a Weninger Befőzőautomatával diétabarát módon, könnyen és gyorsan készítheted el ezeket a finomságokat!
A változatos kiegészítők segítségével úgy tartósíthatsz zöldségeket és gyümölcsöket, hogy közben nem kell cukrot és tartósítószert használnod, hiszen az automata hőkezeléssel tartósít.
A megfelelő, szakértők által ellenőrzött program kiválasztásával hosszú időre tartósíthatjuk a szezonális terményeket akár tiszta vízben, valamint kíméletesen dunsztolhatjuk a savanyúságokat, lekvárokat és befőtteket is.
A gyengéd hőkezelésnek köszönhetően a zöldségek és gyümölcsök megőrzik roppanósságukat, ízüket és tápanyagtartalmukat, mintha csak frissen kóstolnád őket. Dobd fel ételeidet a nyár ízeivel egész évben, és tedd még élvezetesebbé a súlyvesztés folyamatát saját készítésű finomságaiddal, amelyekről ráadásul biztosan mindig tudni fogod, mit tartalmaznak!
Az elfoglalt hétköznapok során nem mindig van időnk a konyhában sürgölődni, viszont az automata segítségével akár még diétás készételeket is tartósíthatunk három hónappal előre, így megúszhatjuk a gyakori főzést, és kényelmesebbé válhat a diétás étrend betartása.
Az automata kiegészítőivel aszalhatunk is, például remek való egy kis alma- vagy zöldségchips, és az ivólékészítő betéttel elkészíthetjük saját, tartósítószer-mentes gyümölcs- és zöldségleveinket, hiszen a diéta során kulcsfontosságú a megfelelő folyadékbevitel is. Kattints a linkre, és nézd meg, hogyan készíthetsz egészséges gyümölcsitalt!
Egy körültekintően összeállított fogyókúrás étrend is lehet színes, ízes és izgalmas – Ebben nyújt segítséget a Weninger Befőzőautomata, ami számtalan kiegészítőjével elengedhetetlen társ a zöldségek és gyümölcsök kíméletes és egészséges feldolgozásához.
A képek forrása: freepik.com