2019. január 12.
Házi készítésű ivólé
#befőzőautomata #gyümölcslé #ital #ivólé #mentes #vitaminok #zöldséglé
A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő szerepet töltenek be szervezetünk egészséges működésében.
A viszonylag alacsony zsír- és szénhidrát tartalmukkal szemben jelentős mennyiségű vitamin, nyomelem, és ásványi anyag található bennük, melynek révén fontos szerepük van számos betegség kialakulásának csökkentésében.
Magas élelmi rost tartalmuk elősegíti az egészséges bélműködést és befolyásolja szervezetünk zsír- és szénhidrát anyagcseréjét is.
Íz és illatanyaguknak köszönhetően serkentik az emésztőnedvek termelődését, segítve ezzel az emésztőrendszer megfelelő működését.
Továbbá szabályozzák szervezetünk folyadékháztartásának egyensúlyát is magas víztartalmukkal.
A legideálisabb az lenne, ha minden nap fogyasztanánk gyümölcsöt és zöldséget, azonban erre sokszor nincs lehetőségünk. Szerencsére több alternatívája is van annak, hogy minden nap értékes rostokat és vitaminokat jutassunk szervezetünkbe.
Legyen szó befőttekről vagy éppen ivólevekről.
Az ivólevek megoldást jelenthetnek, azonban sokszor a boltban vásárolt gyümölcslevek valódi gyümölcstartalma olyan kevés, hogy szinte már-már elhanyagolható a többi adalékanyag és tartósítószer mennyisége mellett.
Az otthoni ivólékészítés egy remek módja annak, hogyan raktározzuk el a nyár kincseit a hidegebb időkre.
Nem csak az ízük verhetetlen, de a rendkívül magas vitamin tartalmuk miatt sem érdemes elhanyagolni őket.
A legjobb a saját magunk által készített ivólé. Nem csak finom, de abban is biztosak lehetünk, hogy valóban gyümölcsből készült ivólevet fogyasztunk, és nem egy színezékekkel és ízfokozókkal teli, gyümölcslének csúfolt levet.
Most azonban ahelyett, hogy a hagyományos, gyümölcspréssel elkészíthető ivólevekről írnánk, beszéljünk a befőzőautomata adta remek lehetőségek egyikéről; a gőzzel készülő ivólevekről.
Ezen eljárás lényege, hogy a gyümölcsök és zöldségek vízgőzzel érintkezve adják ki magukból az értékes tápanyagokat tartalmazó zamatos levet, anélkül, hogy a bennük lévő természetes anyagok mint pl. ásványi sók, vitaminok vagy a gyümölcssav sérülnének.
Az így kinyert ivóleveket tetszés szerint ízesíthetjük, keverhetjük, igazi multivitaminokat készíthetünk.
A befőzőautomatával müködtethető ivólékészítővel készült ivólevek elkészítése rendkívül egyszerű; a gyümölcsöket kiválogatjuk, alaposan megmossuk és feldaraboljuk, majd betesszük az ivólékészítőbe és hagyjuk, hogy a gép által generált vízgőz tegye a dolgát.
Nézd meg a videót, hogy működik!
És ami még ennél is fontosabb, hogy valóban vitaminokban gazdag leveket tudunk készíteni, sőt, akár eltenni a téli hónapokra tartósítószer nélkül!