Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2023. január 19.

Januári zöldségek - a kelkáposzta és a kelbimbó

#fehérrépa #kelbimbó #kelkáposzta

Szezonális zöldségek – milyen finomságokkal lep meg a január?

A szezonális zöldségeket taglaló cikksorozatunk következő állomása – ahogy a cím azt le is leplezi – a január. Bár ebben a hónapban több finom, egészséges és jótékony hatású zöldség is elérhető a piacokon és a boltokban (nem beszélve a szezonon kívüli, mesterséges körülmények között termesztettekről), ebben a cikkünkban leginkább a kevésbé népszerűekre, szeretettekre hívnánk fel a figyelmet! Ezek a szóban forgó méltatlanul elhanyagolt zöldségek pedig a kelkáposzta, a kelbimbó, illetve a fehérrépa (pasztinák). Ha eddig távol tartottuk magunkat tőlük, akkor itt az ideje elkezdeni barátkozni velük. El is mondjuk, hogy miért!

Az erősítő kelkáposzta
Az egészséges kelbimbó
Fehérrépa – a krumpli helyettesítő gyökérzöldség

Kelkáposzta

Kezdjük is a cikkünket egy igen sokoldalú és ízletes, ám a rokonai árnyékában élő zöldséggel, a kelkáposztával. A kelkáposzta a fejes káposztához, a brokkolihoz, valamint a karfiolhoz hasonlóan keresztes virágú, zöld leveles zöldség, ami leginkább levelének külsejében tér el a már említett „hagyományos” névrokonától. A kelkáposzta levelei fodrosak és hólyagosak, ami egy markánsabb, kontúrosabb külsőt kölcsönöz ennek a zöldségnek, igaz, nem is az esztétikájáért érdemes fogyasztani, hanem az ízéért, illetve a benne lévő ásványi anyagokért, vitaminokért. Azonban ezt a zöldséget méltatlanul elhanygolja a zöldség és káposzta rajongók és az egészséges életmódot támogatók közösségének számos tagja, nem beszélve azokról, akik csak szimplán szeretnek finomat enni. Pedig a kelkáposzta roppant egészséges, a benne lévő hatóanyagok pedig számos nyavaja ellen nyújtanak védelmet. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez a zöldség csodaszer, hanem azt, hogy az étrendünkbe beillesztve nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen. De hogyan segít? – Tesszük fel a kérdést. Több oldalról - érkezik a válasz a megfelelő részletekkel.

A kelkáposzta egyik legismertebb tulajdonsága az, hogy a benne lévő szulfarofán és I3C vegyületek igen hatékonyak a rákot okozó sejtek kivédésében. A zöldség rendszeres fogyasztásával nagyobb az esélyünk elkerülni a vastagbél, a nyelőcső, a vese, az emlő, illetve a szájüreg daganatok kialakulását. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, szelént és egyéb antioxidánst is, ami nem csupán immunfokozó hatással bír, de szintén felveszi a harcot a rákot okozó sejtekkel szemben, akadályozza a szürkehályog kialakulását és még a bőr öregedését is megelőzi! A benne lévő egyéb tápanyagok gyógyítják a gyomorfekélyt, az aminosavak pedig gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Mindemellett a kelkáposzta tele van rosttal, ami segíti az emésztést és a megfelelő bélműködést, tehát a szorulás ellen is kiváló fegyver a fogyasztása. Ráadásként pedig ali van benne kalória, így nyugodtan fogyasztható nagy mennyiségben, tehát kiváló partnere a diétának. Emellett a magas rostartalma segíti az emésztést.

A leírtak fényében jól látható, hogy a kelkáposzta fogyasztása nem csupán hasznos, de kifejezetten ajánlott is. Már csak az a kérdés, hogy milyen formában érdemes fogyasztani. Szerencsére ez a zöldség sokoldalú. Főzhető és párolható, készíthetünk belőle kelkáposzta főzeléket, esetleg kelkáposzta levest, a rakott kelkáposzta pedig egyenesen legendás azok körében, akik rendszeresen fogyasztják. Persze a saláta rajongóknak sem kell lemondaniuk erről a zöldségről. Nyugodtan készíthető belőle saláta, de akár chips-ként is rágcsálhatjuk.

Kelbimbó

A következő zöldségünk szintén egy káposztaféle: a kelbimbó. Igaz, nem feltétlenül nevezhető januári zöldségnek, mivel a termőideje októbertől márciusig tart. Egyes források szerint a vadkáposzta mesterségesen létrehozott változata a szóban forgó zöldség, ami a 19. században bukkant fel először, a származási országa pedig Belgium. Már itt, az elején érdemes leszögezni, hogy a kelbimbó sokak szerint nem éppen a legízéletesebb választás a káposztafélék sorából, ami annak köszönhető, hogy nem mindegyik elkészítési mód tudja kihozni ebből a zöldségből az amúgy isteni ízkompozíciót. Tehát mondhatjuk azt is, hogy a kelbimbó rossz ízének híre igazából egy „félreértés” mert pillanatok alatt és nagyon egyszerű módon varázsolható belőle igazán ízletes fogás, ami könnyedén beépíthető az étrendünkbe, diétánkba. Tehát ne tántorítson el minket a kelbimbó notóriussága, márcsak azért sem, mert ez a zöldség szintén rendkívül egészséges: a fogyasztása téli szezonban egyenesen ajánlott, határozottan fontos ételalapanyag azok számára, akik egészségesen akarnak élni és egészségesek szeretnének maradni. Persze, itt már azért el kell mondanuk, hogy miért is jó dolog, ha kelbimbót fogyasztunk. Először is a K-vitamin tartalma miatt. Ez a vitamin segíti a kálcium (amit szintén tartalmaz a kelbimbó) beépülését a csontokba, ezáltal is erősebbé téve azt, amellett, hogy megvéd a csontritkulástól. Növésben lévő gyermekeink számára kifejezetten ajánlott a K-vitamin megfelelő fogyasztása.

A kelbimbó szintén gazdag  A-vitaminban, ami – a kelkáposztához hasonlóan – a szem gondozójává teszi a zöldséget. Javítja a szem állapotát, védelmet nyújt a szürkehályog ellen. Továbbá a benne található C-vitamin miatt fiatalító hatással bír. Védi a bőrt, csökkenti a ráncokat amellett, hogy az immunrendszerünket is erősíti, ami télvíz idején igazán fontos. Természetesen tartalmaz antioxidánsokat is, megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, növekedését, valamint szabályozza a vércukorszintet, mivel rosttartalmának köszönhetően lasabban halad át az emésztőrendszeresen.

Felhasználását tekintve a kelbimbót szintén sokféle módon elkészíthető. Természetesen fogyasztható párolva is, de a legfinomabb, ha megfelelően fűszerezve egyszerűen megsütjük. Igyekezzünk mindig frisset vásárolni, a legtöbbet pedig az őrölt bors, olíva olaj, fokhagyma hozza ki az ízéből.

Fehérrépa, azaz paszternák, olasz répa, pasztinák

Ez a szövegközi cím ugyan túlmisztifikálja kissé a pasztinákot, a valóságtartalma helytálló, mivel ez a zöldség kiválóan felhasználható a petrezselyemgyökér, a sárgarépa vagy a zeller helyett. A fehérrépa, vagy másnéven pasztinák (esetleg paszternák, olaszrépa) a burgonya Európába érkezéséig népszerű népeledel volt, amit sütve vagy főzve fogyasztottak. A krumpli megjelenése után azonban háttérbe szorult, ma már inkább ízesítésre használják, pedig a megfelelő elkészítési móddal tényleg helyettesítheti a gumós növényt, sőt, igazából többet is ad annál, ha ebben az esetben is az egészséges életmód felől közelítjük meg a zöldséget.

A fehérrépa ugyanis elősegíti az emésztőrendszer működését, kiváló bélműködést serkentő zöldség, aminek köszönhetően a koleszterinszintünk is csökken a fogyasztásával. Ugyanis a rosttartalmának köszönhetően a széklet kevesebb ideig marad a bélrendszerünkben, ami által a kevesebb koleszterin is szívódik fel belőle. A pasztinák kiváló vízhajtó is, így hasznos a vese számára és nagyszerű kiegészítő húgyúti fertőzéseket kezelő gyógyszerek mellé, illetve lázcsillapítónak is tökéletes. Emellett a fehérrépa vitaminban gazdag! Nagy mennyiségben található benne C-, B-Vitamin, valamint tartalmaz foszfort, kalciumot és vasat is.

Felhasználását tekintve szintén rugalmas. A levesek és húsételek mellett kiváló adalék salátákhoz, illetve babos ételekhez. Nagyjából minden olyan ételhez használhatjuk, amibe helyeznénk petrezselymet. Emellett – ahogy azt már írtuk – tökéletesen helyettesítheti a burgonyát: készíthető belőle rágcsálni való (chips), illetve aszalható is (téli hónapok lévén egy jó aszaló kelleni fog).

A leírtakból jól látható az, hogy a fehérrépa is azon téli zöldségek közé tartozik, amit ebben a hideg és megfázásokkal teli időszakban érdemes fogyasztani. Nem csupán ellenállóbbá teszi a szervezetünket, de gyógyít és védelmet biztosít más bajok ellen is. A kelkáposztával és a kelbimbóval a paszternák három testőrt alkotva védelmez minket különböző problémákkal szemben, ne hanyagoljuk a fogyasztásukat, építsük be az étrendünkbe őket!

Képek forrása: freepik.com

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos