2019. január 26.
Készítsünk egészséges bébiételeket!
Egyre többször hallani sajnos, hogy már a bébiételek sem az igaziak!
Sokszor tartalmaz hozzáadott cukrot, de más adalékanyag is van, hogy belekerül.
De képzeljétek! Ti is készíthettek otthon bébiétel konzerveket!
A befőzőautomtához kapott befőzési programtáblázatban felsorolt összes zöldség és gyümölcs elkészíthető bébiételnek is.
A kisgyermekek számára kiemelten fontos, hogy megismerkedjenek a natúr ízekkel, amennyiben mi készítjük, teljesen ki tudjuk hagyni gyermekünk ételeiből a sót illetve a cukrot.
Gyümölcsökből előfőzés nélkül nyersen, pürésítve, zöldségek esetében sütést vagy párolást követően pépesítve tegyük az üvegbe a pépet és már dunsztolhatjuk is.
Ha kicsit fel akarjuk dobni és izgalmasabbá varázsolni a házi készítésű bébiételeket, akkor gyümölcsöket és zöldségeket lehet keverni is így számtalan különböző ízű pürét készíthetünk.
Az ételek állagát és sűrűségét is változtathatjuk gyermekünk korának megfelelően.
Kevés babavízzel vagy a zöldségek párolóvizével hígíthatjuk a püréket azonban NAGYON FONTOS!, hogy a sóska és a spenót párolóvizét kisgyermekek számára nem szabad felhasználni, mert károsíthatja a veséket magas oxálsav tartalma miatt!!
- A zöldség és gyümölcskészítmények eltarthatósága 2 év.
- Párolt hússal is gazdagíthatjuk bébiételeinket, ebben az esetben a párolt húst a kívánt gyümölcs és/vagy zöldségpürével együtt pürésítve tegyük az üvegekbe!
- A hússal kevert bébiételek eltarthatósága maximum 3 hónap!
- Felbontást követően még tovább dúsíthatjuk például puhára főzött burgonyával, rizzsel is.
- Felbontás után hűtőben tároljuk maximum 1-2 napig.
- Bébiételek befőzésére a 220m-es üvegek a legpraktikusabbak.
Gyümölcs és zöldségpürék - néhány ötlet:
sárgabarack-alma-sárgarépa: Kochen 90 perc
alma-körte-sárgarépa: Kochen 90 perc
őszibarack-alma-meggy: 90°C 30perc
őszibarack-meggy: 85°C 30 perc
őszibarack-alma: 90°C-30 perc
alma-meggy: 90°C-30 perc
Húsos gyümölcs és zöldségpürék - néhány ötlet:
öszibarack-alma-csirkehús : Kochen 120 perc
alma-sárgarépa-pulykahús: Kochen 120 perc
alma-csirkehús: Kochen 120 perc
A húsokkal kevert püréket egységesen a Kochen fokozaton 120 percig kell dunsztolni, az eltarthatóságuk maximum 3 hónap!