2018. december 20.
Kezdőknek a kezdetekről
#alapanyagok #útmutató #üvegek #befőzés #befőzőautomata #dunsztolás
Ha még csak most ismerkedsz a befőzéssel és a befőzőautomatával, kacérkodsz a gondolattal, hogy te is belevágj ne agyalj tovább; hidd el érdemes!
Adunk néhány rendkívül fontos és hasznos tanácsot, hogyan is vágj bele!
Először is nagyon fontos a jó minőség kupakkal ellátott üveg!
Mindig alaposan mosd ki az üvegeket forró, mosószeres vízzel, majd hagyd megszáradni azokat!
(olvass tovább a kép után)
Fontos, hogy:
- ne törölgesd tisztára, mert a baktériumok így visszakerülnek az üvegbe, és semmit nem ért az alapos mosással.
- csak légmentesen záró üvegeket használj, hiszen ha nem keletkezik vákuum, nem lesz eredményes a tartósítás.
- ne használj befőző fóliát a kupakok alá, mert előfordulhat hogy épp emiatt nem lesz rendesen lezárva az üveg.
- ne használj olyan üvegeket, amiket nem kimondottan a befőzéshez gyártottak! A kiürült boltban vásárolt befőttek és savanyúságok befőttesüvegei általában gyengébbek, és így ezek könnyen szétrepedhetnek a hőkezelés során, melynek következményeként az egész munkák hiába való volt, és dobhatjuk ki a befőttet.
- ne használjunk nagy üvegeket, ha azok tartalmát nem fogyasztjuk el a felbontáskor. Hűtőben tárolhatóak 3-4 napig, de tovább nem.
Az alapanyagok kiválasztásánál is van mire odafigyelned:
- Érett és ízekben gazdag alapanyagokat válassz (de ne túlérettet), ne aggódj, nem fognak szétfőni a hőkezelés során!
- Alaposan mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket, hogy semmilyen vegyszer maradék ne kerüljön a befőtteidbe!
-
Azokat a zöldségeket, amelyek gázosodhatnak (pl. gomba, borsó, bab, karfiol) csak az üveg háromnegyed részéig töltsd, ugyanis kinyomhatják az üvegből a vizet, ha túlságosan is telepakoljuk azokat.
A befőzéshez már csak egy jó minőségű befőzőautomatára lesz szükséged, ami elvégzi helyetted a dunsztolást, tartósítószer nélkül.
Nézd meg receptvideóinkat, hogy is működik valóságban, tuti, hogy kedvet kapsz!
És ha már elkészültél a finomságokkal, érdemes felcímkézni az elkészült befőtteket és konzerveket, hogy később is tudd, mit és mikor tettél az üvegbe!
Ha felbontás után bármilyen elváltozást látsz, vagy érzel,(megváltozott íz, penész) NE fogyaszd el az üveg tartalmát!