Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2022. szeptember 01.

Őszi immunerősítés és vitaminpótlás

#immunerősítés #vitaminok #vitaminpótlás

Ma már szinte közhelynek számít, hogy immunrendszerünk erősítését érdemes már koraősszel elkezdeni, hogy a napfényben és tápanyagokban szegény téli hónapok során is megőrizzük egészségünket. Ezt megtehetjük nagydózisú multivitaminnal is, de finomakat és egészségeseket enni sokkal jobb és élvezetesebb, mint egyszerűen csak minden reggel bekapni egy tablettát. Melyik gyümölcsöt és zöldséget válasszuk immunerősítésre? Hogyan tartósíthatjuk őket úgy, hogy közben tápanyagtartalmuk is megmaradjon? Cikkünkben ezekre a kérdésekre, és az immunerősítés rejtelmeire keressük a választ.

Tartalom:
Mi az az immunrendszer, és miért kell rá vigyázni?
Immunerősítő vitaminok és hatásaik
C-vitamin
D-vitamin
E-vitamin
Cink
Szelén
Őrizd meg a tápanyagokat kíméletes tartósítással!

Mi az az immunrendszer, és miért kell rá vigyázni?

Őszi immunerősítés és vitaminpótlás - 1. kép

Az immunrendszer testünk rendkívül összetett, több részből álló védelmi rendszere, amely segít meggátolni a különböző kórokozók káros hatásait. Ha az immunrenszer gyenge és vitaminháztartásunk megcsappan, hajlamosabbá válunk a különböző fertőzésekre, gyulladásokra, allergiás reakciókra. Ha mindez nem lenne elég, legyengült immunrendszerrel nehezebben állunk ellen az olyan mindennapi ártalmaknak is, mint például a stressz vagy különféle, levegőben vagy élelmiszerekben megtalálható méreganyagok hatásai. Ezért fontos, hogy immunrendszerünknek egész évben, de főleg a téli náthaszezon előtt támogatást nyújtsunk sporttal és a megfelelő vitaminok segítségével. Az utóbbihoz természetesen használhatunk profi multivitamin készítményeket is, de mi most inkább szeretnénk a természetes vitaminpótlásra helyezni a hangsúlyt. Mindehhez persze hozzá kell tennünk, hogy manapság tisztán zöldségből és gyümölcsből pótolni vitaminszükségletünket szinte lehetetlen, hiszen nem csak az emberi szervezet igényei változtak meg nagyban, de manapság már a termőföldek sem tartalmaznak elegendő tápanyagot a termények számára. A mesterséges vitaminpótlás ezért elengedhetetlen, amelyet a megfelelő zöldségekkel és gyümölcsökkel még élvezetesebbé tehetünk

Mely vitaminokkal erősíthetjük meg immunrendszerünket? Elsősorban a B, C, D és E vitamint kell keresnünk, illetve a cinket és szelént, e két utóbbi a szervezet számára igen fontos, immunerősítő hatású antioxidáns. Ismerjük meg őket közelebbről!

B-vitamin: Az első dolog, ami eszünkbe jut róla, hogy ez a vitamin kiváló stressz csökkentő hatással rendelkezik, illetve segít megőrizni a bőr, a haj és a körmök egészségét is. Számtalan változata van, amelyek segítenek megküzdeni a bakteriális fertőzésekkel, antioxidáns hatással rendelkeznek, segítenek a méregtelenítésben és az anyagcsere folyamatokban. A rendszeres B-vitamin fogyasztástól például energikusabbnak is érezhetjük magunkat. A hüvelyesek, az avokádó, a banán, a sárga- és őszibarack, a sárgarépa, a paprika, valamint a sárgadinnye mind jelentős B-vitamin forrás.

Őszi immunerősítés és vitaminpótlás - 2. kép

Talán a legismertebb vitamin, amely olyan sokoldalú és fontos, hogy testünk minden folyamatában szerepet kap. Lassítja a sejtek öregedését, gyulladáscsökkentő, segítségével megelőzhetjük a megfázást és még a szívbetegségeket is. A C-vitamin segít lerövidíteni a náthás-influenzás lábadozás időtartamát, ezért a téli szezonban érdemes jelentősen megemelni az adagot.
A paradicsomban, paprikában, citrusfélékben és levélzöldségekben jelentős mennyiségű C-vitamint találhatunk, ezért ezek bőséges fogyasztása javasolt az őszi-téli időszak előtt.

Elsősorban a napfény hatására termeli szervezetünk, de a különféle halak olaja is segít a pótlásában a sötétebb, téli hónapokban. A D-vitamin nem csak immunerősítő hatású, de egészségesebbé teszi a csontrendszert és a fogakat is. Jó hatással van a vérnyomásra, valamint gyulladáscsökkentő hatású – ez utóbbi tulajdonsága miatt kifejezetten javasolt megnövelni az adagot a megfázásos időszakok előtt és alatt.

Az E-vitamin nagyon hatékony immunerősítő és antioxidáns tulajdonságú vitamin, amely kedvező hatással van a szív- és érrendszerre és a koleszterinszintre is. Erősíti az érfalakat, csökkenti a fáradtság érzetet és az idegrendszer betegségeit is megelőzhetjük vele. Segít a légszennyezés szervezetre gyakorolt káros hatásainak enyhítésében is. Bőrünkre is jó hatással van, csökkenti annak sérülékenységét, felgyorsítja a regenerációt, és még külsőleg is alkalmazhatjuk például pattanások, hegek kezelésére. És hogy hol találhatjuk meg ezt a szuper vitamint? Elsősorban a növényi olajokban (pl. tökmagolaj, olívaolaj, kukoricaolaj), a friss gabonacsírákban, az olajos magvakban és az édesburgonyában, brokkoliban, spenótban, avokádóban, kaliforniai paprikában, ezekből tehát érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani az ősz kezdetén.

A cinkkel főként anyagcsere-folyamatainkat tarthatjuk rendben. Jó hatással van a hormonok működésére és a szervezet méregtelenítési folyamataira is. Segítségével jobban ellenállhatunk a fertőzéses megbetegedéseknek, emellett külsőleg is alkalmazhatunk cink tartalmú szereket például pattanásokra és ekcémára, hiszen a cink antibakteriális hatással is bír. Felnőtteknek körülbelül 15 mg-ra van belőle szüksége naponta, ezt a mennyiséget pedig a tabletták mellet a tenger gyümölcseiből, ezen belül is az osztrigából szerezhetjük meg. Cinket tartalmaznak még a vörös húsok, a csirkehús, illetve a tökmag, szezámmag, diófélék és a magas fehérjetartalmú hüvelyesek is, úgy, mint a csicseriborsó és a különféle babfélék.

Végül, de nem utolsó sorban említsük meg a szelént is, amely szintén immunerősítő és antioxidáns hatással bíró ásványi anyag. Szelént érdemes szedni pajzsmirigy, valamint szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, valamint a mentális egészség megőrzésére is.. Jótékonyan hat az ízületekre, illetve kutatások bizonyították, hogy a szelén rákmegelőző tulajdonságokkal is rendelkezik. Ha természetes szelénforrást keresünk, csupa finomsággal találkozhatunk! A zöldségek közül a brokkoli, a spárga, a gombafélék, a spenót és a káposzta jó választás, a gyümölcsök közül pedig a citrusfélék, a sárgadinnye, a kiwi, a banán, a mangó és a szőlő rendelkezik magas szeléntartalommal a diófélék, különösen a paradió mellett.

Ha tehát őszi immunerősítő zöldségekről és gyümölcsökről van szó, nincs nehéz dolgunk, hiszen szerencsére rengeteg egészséges választási lehetőségünk van. Fogyaszthatjuk őket nyersen akár turmixként, de kíméletesen tartósítva is, hogy a téli hónapok során se maradjunk immunerősítő finomságok nélkül.

Őszi immunerősítés és vitaminpótlás - 3. kép

A tartósítás manapság már szerencsére nem jelenti a kellemetlen mellékízű és káros kémiai tartósítók használatát és a túlzott, órákig tartó hőkezelést. Minden csak a megfelelő hőmérséklet és időtartam beállításának kérdése, azaz minden zöldséget és gyümölcsöt a neki megfelelő, egyenletes hőmérsékleten kell tartani meghatározott ideig. Egy hagyományos tűzhelyen ezt nehéz, vagy szinte lehetetlen kivitelezni, ám a teljesen automatizált Weninger Befőzőautomatával csak néhány gombnyomás kérdése. Mivel nem történik intenzív hőkezelés, bátran tartósíthatunk teljesen érett, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ezek hő hatására nem puhulnak meg, nem főnek szét, hanem megőrzik gazdag vitamin- és tápanyag-tartalmukat. Ráadásul mivel mindent érettségük csúcsán tehetünk az üvegekbe, cukorra sem lesz szükségünk az ízesítéshez, így alacsonyan tarthatjuk a kalóriák számát is.

A zöldségeket és gyümölcsöket nem csak egészben tehetjük el, de egészséges, immunerősítő italokat is készíthetünk belőlük az ivólé készítő betéttel, így az év bármely szakában vitamindús frissítőt készíthetünk magunknak, vagy vendégeinknek.

A Weninger Befőzőautomatával tehát tartósítószer mentesen, alacsony cukortartalommal és a lehető legmagasabb vitamintartalommal készíthetünk finomságokat friss idénygyümölcsök és idényzöldségek felhasználásával, amelyek ráadásul kitűnő kiegészítői lehetnek az őszi-téli immunerősítő kúráknak a multivitamin-készítmények mellett. Készülj a hideg hónapokra házi készítésű finomságokkal te is! Tudod már, mit készítesz?

A képek forrása: freepik.com

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos