Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2022. augusztus 08.

Szezonális zöldség-gyömölcs naptár - Augusztus

#befőzés #gyümölcsök #paradicsom #zöldbab #zöldségek

Az egészséges táplálkozás egyik legismertebb és tulajdonképpen legfontosabb alaptétele, hogy mindig próbáljunk meg szezonális zöldségeket és gyümölcsöket válogatni étrendünkhöz. Ennek talán a nyári hónapokban a legkönnyebb megfelelni, hiszen ekkor érik zöldségeink és gyümölcseink legtöbbje, ekkor a legfrissebb és legfinomabb a kínálat a piacokon és az áruházakban is. De miért olyan fontos a szezonalitás? Miért érdemes helyi termelőktől vásárolni? És főleg, mely termények közül választhatunk, ha igazán egészségeset szeretnénk enni augusztusban? Nyissuk ki most képzeletbeli szezonális zöldség-gyümölcs naptárunkat, és vegyük sorra!

Miért fontos a szezonalitás?

Paradicsomszezon augusztusban

Te is vettél már gumis paradicsomot, vagy fura ízű paprikát és kőkemény gyümölcsöket? Valószínűleg nem volt éppen szezonjuk.

Ha mindent a maga idejében vásárolsz, hidd el, ég és föld lesz a különbség, és a legfinomabb ízeket és legizgalmasabb állagokat varázsolhatod a tányérra minden alkalommal. A szezonalitás nemcsak a finom ízek miatt fontos, de több más dolog miatt is.

Ha szeretnél tudatosan, a mai trendeknek megfelelően táplálkozni, figyelembe véve a környezetre gyakorolt hatásokat is, akkor érdemes megismerni az idényzöldségek és idénygyümölcsök előnyeit.

Mit jelent pontosan a "szezonális"?

Azt, hogy a terményeket természetes érettségük csúcsán takarítják be, tehát teljes egészében a természet végzi el az érlelő munkát a mesterséges körülmények helyett. A szezonális terményeknek így nincs szükségük tehát vegyszerekre, hogy megérjenek, így nem csorbul vitamin- és tápanyagtartalmuk sem.

Ennek köszönhetően mi is kevesebb káros anyagot, és annál több vitamint juttathatunk szervezetünkbe étkezéskor.

Ha vásárláskor számodra is fontos szempont az ár, akkor szintén érdemes szezonális finomságokat vásárolnod, hiszen minden zöldség és gyümölcs a saját szezonja során kapható legolcsóbban. Ekkor akár jól be is spájzolhatsz belőlük, és valamilyen egészséges tartósítási eljárással az év többi hónapjára is feltöltheted éléskamrádat jóízű finomságokkal.

További fontos előny, hogy a környezetre gyakorolt hatásunkat is csökkenthetjük, hiszen a szezonális gyümölcsök jó eséllyel helyi termelőktől is megvásárolhatók.

Így nincs szükség hosszas földön, vízen vagy levegőben történő szállításra sem, aminek során egyébként szintén vegyszerekkel igyekeznek megelőzni a romlást és a kártevők elszaporodását (gondoljunk csak a citrom vegyszerrel kezelt héjára). Ha teheted, vásárolj tehát mindig helyi, szezonális alapanyagokat, és ezzel már meg is tetted az első lépést az egészséges étrend felé!

Milyen gyümölcs érik augusztusban?

Augusztusi szezonális gyümölcs az alma

Bár az augusztussal búcsút mondunk a nyárnak és a meleg hónapoknak, a természet éléskamrájában mégis talán ilyenkor találjuk meg a legtöbb finomságot.

A gyümölcsök közül itt van mindjárt a görögdinnye és a sárgadinnye, amelyek nélkül szinte el sem tudjuk képzelni a nyarat, de ilyenkor érnek finomra a barack fajtái is, ilyenkor készíthetjük el a legfinomabb őszibarack, nektarin lekvárokat, ivóleveket és befőtteket.

Ezzel tulajdonképpen be is indul a befőzés szezon, és sorra érkeznek azok a gyümölcsök, amelyek klasszikusan befőttesüvegekbe valók.

Augusztusban megérkeznek a szilvafélék is, úgy mint a hagyományos kékszilva és a lédús ringló szilva, és mivel az ősz már egyre inkább megmutatja magát a hónap vége felé, a változatos alma és a körte felhozatal mellett megjelennek a különféle szőlőfajták is.

A szőlőt egyébként szintén tartósíthatjuk, nem csak ínycsiklandó lekvárt. befőttet készíthetünk belőle, de a szőlőszemeket akár savanyíthatjuk, fermentálhatjuk is, így a szőlőt a téli hónapokban nagyszerű és friss kiegészítőként tálalhatjuk a meghatározó ízű, nehezebb sültek mellé.

Bár jellegzetesen mediterrán növény, Magyarországon is magunkénak tudhatunk számtalan fügefát, amelyek szintén augusztusban hoznak termést. A fügét még akár zölden, mézzel sülve, kecskesajttal is feltálalhatjuk egy nyári kerti partin, a sötétlilára érett szemekből pedig isteni lekvárt készíthetünk, szinte befőttes üvegbe zárhatjuk a késő nyár hangulatát.

Szintén augusztusi, és egyben kiváló lekvár alapanyag a szeder. A lédús, sötét szemek ilyenkor a legédesebbek, nyoma sincs bennük a fanyarságnak, és akár egymagában, vagy akár több más erdei gyümölccsel keverve is nagy közönségkedvenc.

Az augusztus tehát kiváló hónap arra, hogy megkezdjük a nagy őszi befőzést és tartósítást, hiszen nem csak változatos gyümölcsök közül válogathatunk, de ezeket változatos módokon is elkészíthetjük. Lekvár, befőtt, csatni, gyümölcslé, aszalás...Csupán néhány módszer, amelyekkel megőrizhetjük a friss ízeket, és kicsit napfényesebbé tehetjük a téli hónapokat.

Zöldségek augusztusban

Az augusztusi napfény számtalan zöldséget is megérlel, amelyeket aztán fogyaszthatunk nyersen, nassolnivalóként, köretként, salátaként, de akár tartósítva is eltehetünk. A befőzés szezon egyik sztárja a zöldségek között a paradicsom, amely bár botanikai jellegzetességei alapján a gyümölcsök közé sorolandó, általában zöldségként használjuk fel sós ízvilágú, fűszeres és pikáns ételekhez.

A paradicsomot püréként vagy paradicsomléként is tartósíthatjuk, ebből készülhetnek aztán az ínycsiklandó paradicsomlevesek, tésztaszószok vagy pörköltalapok a téli hónapokban. A paradicsom talán legikonikusabb párja a paprika, amely szintén augusztusban éri el érettségének csúcsát.

Augusztusi szezonális zöldségek

Kettejük párosításából születnek a felejthetetlen augusztusi lecsók, amiket egyébként dunsztolással szintén tartósíthatunk, és akár önmagukban, akár más ételek alapjaként is használhatunk az év többi részében. A lecsóhoz finoman passzol a tök, a patisszon, a padlizsán és a cukkíni is, amelyek szintén ebben a hónapban érnek meg. 

Az augusztus kiváló savanyúság alapanyagokkal is szolgál nekünk, hiszen ekkor érkezik meg a cékla, az édeskáposzta, a lilakáposzta, a zeller, a kapor és a fekete retek is.

A zöldbabot is augusztus során találjuk meg a polcokon, ami szintén egy rendkívül sokoldalú zöldség, hiszen nem csak levesként és főzelékként, de csőben sülve, salátaként, vagy baconbe tekerve, köretként is felszolgálhatjuk.

A zöldbab tartósítása szintén egyszerű. tiszta vízben eltéve akár hónapokig is eláll, és kiválóan feldobhatjuk vele a téli leveseket, nem kell kizárólag a fagyasztott verzióra hagyatkoznunk. Az augusztusi zöldségválasztékból nem maradhatnak ki a zsenge salátafélék, mint például a fejes saláta, a kesernyés endívia és radicchio, vagy a jégsaláta sem.

A fenti felsorolásokból jól látható, hogy a nyár vége igazán bővelkedik a friss hozzávalókban, és ezek túlnyomó része szerencsénkre kiválóan tartósítható is. Nézzük meg, hogyan őrizhetjük meg a nyár ízeit!

Zárd befőttesüvegbe a nyarat!

Mit szeretünk a nyári zöldségekben és a gyümölcsökben? A gazdag ízeket, a vibráló színeket, a roppanós állagot, a vitaminokat. Éppen azokat a tulajdonságokat, amelyeket egy órákon át tartó, intenzív hőkezeléssel és kevergetéssel elvesztünk.

A hagyományos befőzési módszerek nem kímélik a zöldségek és gyümölcsök szerkezetét és tápanyagtartalmát, ezért találkozhatunk annyi szomorú színű savanyúsággal és befőttel életünk során.

A Weninger Befőzőautomata azonban a lehető legkíméletesebb befőzést és dunsztolást biztosítja a hőmérséklet egyenletes megtartásával, ráadásul a készülék lekvárfőző vagy ivólékészítő betétjének köszönhetően a legváltozatosabb módokon használható, és így a nyár által kínált gyümölcsök és zöldségek is izgalmas formában tehetők el.

Táplálkozz mindig egészségesen és változatosan! A Weninger Befőzőautomatával készített házi finomságaiddal egész évben tarthat a nyári szezon.

A képek forrása: freepik.com

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos