Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2022. szeptember 08.

Szezonális zöldség-gyümölcs naptár - Szeptember

#mángold #spenót #szezonális

Bár beköszöntött az ősz, a természet éléskamrája még korántsem zárja kapuit. Megkezdődtek az utolsó nagy betakarítások (gondoljunk csak a közelgő szüretre), és számos szezonális zöldség és gyümölcs most éri el érettségének csúcsát. Tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal, ezért megéri most fogyasztani belőlük, amennyit csak tudunk. Szeptemberben is van tehát miből válogatni, továbbra is élvezhetjük a szezonális táplálkozás minden előnyét, és nincs is jobb alkalom a befőzésre. Vegyük sorra, mi minden kapható most frissen a piacokon, milyen zöldségek és gyümölcsök teremnek szeptemberben!

Egy kis ismétlés – Miért jó a szezonális?
Töltsd fel készleteidet a szeptemberben búcsúzó zöldségekkel!
Milyen zöldség terem szeptemberben?
Viszlát gyümölcsszezon?
És melyek a szeptemberi újdonságok?

Korábban már esett róla szó, ám mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, miért is jó a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Nem csak szervezetünk profitál belőle a vitaminok és antioxidánsok miatt, de a környezetünkre nehezedő terheket is csökkenthetjük, hiszen nincs szükség hosszas vízi, légi vagy szárazföldi szállításra, túlzott energiafelhasználásra és vegyszeres kezelésre sem. A szezonban érett zöldségek és gyümölcsök emellett a legtáplálóbbak és legízesebbek is, így például tartósításukkor nincs szükség további ízfokozókra vagy cukorra, ami jó hír az egészséges táplálkozás híveinek és a diétázóknak. A lényeg tehát, hogy mindent érdemes szezonjában fogyasztani, mert a szervezetünk és környezetünk egyaránt meghálálja majd. 

Szezonális zöldség-gyümölcs naptár - Szeptember - 1. kép

Szeptemberben ugyan búcsút veszünk néhány zöldségtől, de helyettük újakat üdvözölhetünk a boltok és a piacok polcain. Végéhez közeledik például a cukkíni és a padlizsán szezon, el lehet tehát készíteni az utolsó lecsókat, töltött vagy rántott cukkínit esetleg padlizsánkrémet. Kukoricából is egyre kevesebbet találhatunk, érdemes így még most lecsapni a legszebb csövekre, és akár fagyasztással tartósítani a frissen lefejtett és előfőzött szemeket. A mángold és a spenót szintén búcsúznak, most érdemes feltölteni belőle készleteinket, hogy a téli hónapokban is vasban gazdagon táplálkozhassunk. A leveles zöldségek alacsony kalóriatartalmáról se feledkezzünk meg, ami jól jöhet például az ünnepek utáni, kíméletesebb étrendben. Bár még vannak későn termő típusok, de a paradicsom és a paprika szezonja is a végéhez közeledik, október táján már egyre többször láthatunk mesterséges körülmények között érlelt példányokat. Ezért amíg lehet, érdemes befőttesüvegekbe zárni a paradicsom és a paprika semmivel össze nem téveszthető, nyarat idéző ízét, például egy egyszerű lecsó formájában, ami jó alapot biztosít a téli pörköltekhez, ragukhoz, sűrűbb levesekhez. Sajnos el kell köszönnünk még az uborkától is, de jó hír, hogy egyike a legjobban tartósítható zöldségeknek, és ecetes formában vagy más fűszerezéssel is jól fog esni a nehezebb, téli fogások mellé. Végül, de nem utolsó sorban pedig a friss hüvelyesek, azaz a zöldbab és a zöldborsó is a szezon végéhez közelednek. Az uborkához hasonlóan ezek a zöldségek is remekül tartósíthatók akár tiszta vízben is, hogy friss ízükkel és állagukkal feldobják majd a téli leveseket vagy főzelékeket.  

Még egy jó hír a ropogós savanyúságok rajongóinak: szeptemberben  a fekete retekkel bővül a szezonális zöldségek palettája, amely remek alapanyag akár egy reszelt reteksalátához, vagy egy vegyes csalamádéhoz is. Bár sokan nem ismerik, és értetlenül állnak a polcokon sorakozó, fekete, durva héjú gömbök előtt, a fekete retek érdekes, földes íze és ress állaga rengeteg lehetőséget rejt magában. Önmagában vagy akár más zöldségekkel kombinálva is tökéletes, emellett remek vízhajtó, vértisztító, immunerősítő és javítja az emésztést is ráadásul nem túlzás azt mondani, hogy igazi vitaminbomba (B és C vitamin, magnézium, kalcium és kálium). Megjelenik a kelbimbó is, ami sokak számára ellentmondásos zöldségféle. A kis mini káposztafejek láttán sokakban rémlenek fel a szomorú óvodai főzelékek, pedig a kelbimbóból igazán érdekes és izgalmas ízeket lehet kicsalogatni, például serpenyőben, bacon szalonnával pirosra sütve, akár egy picit megégetve máris igazi ünnepi fogássá változik, és frissessége sem vész el, a belseje ropogós marad. Egy másik kel féleség, a kínai kel is szeptemberre kezd el igazán teremni. Keressünk tömör, kemény tapintású példányokat, amelyeket aztán felcsíkozva salátaként és főzelékként is fogyaszthatunk, de elkészíthető belőle a rakott kel is. A kínai kel remek alternatíva azoknak, akik már a káposztafélék láttán is puffadástól szenvednek, hiszen nem okoz kellemetlen panaszokat, ráadásul könnyen emészthető és C és A-vitaminban is igen gazdag. Szeptemberben még egy különleges zöldség megjelenik, ez pedig a pasztinák vagy paszternák, ami külsejét tekintve nagyon hasonlít a petrezselyem gyökérre, ám sokkal gazdagabb ízű és mesésen édes gyökérzöldség. Extra ízt adhatunk vele a leveseknek és zöldséges raguknak, de akár pürét is készíthetünk belőle a télies, vörös húsból készült sültek mellé, amelyeknek kifejezetten jól áll az édes íz és a gyökérzöldségek földes íze. Nincs tehát okunk szomorúságra, hiszen a szeptember is számtalan jó ízű és könnyen variálható zöldséggel kedveskedik nekünk. 

Szezonális zöldség-gyümölcs naptár - Szeptember - 2. kép

Mivel évszakváltáson megyünk keresztül, sajnos meg kell válnunk pár nyári kedvenctől, de ha szemfülesek vagyunk, még mindig van egy kis időnk befőttként, lekvárként, szörpként vagy gyümölcsléként tartósítani őket. Itt van mindjárt az őszibarack, amit bármelyik felsorolt módon elkészíthetünk, akár bátran fűszerezve, vagy anélkül. Az őszibarack jól variálható más gyümölcsökkel is, bátran válasszuk mellé társat a szeptemberben leköszönők közül! Ilyen jó társ lehet mellé a szeder vagy a ribiszke is. A szeptember a befőzésről szól, és a klasszikus barack mellett eljön a szilva ideje is, amiből szintén mennyei lekvár és gyümölcslé készíthető, és persze ne feledkezzünk meg a szilvabefőttről sem! Ez utóbbit egyébként bátran elkészíthetjük ecetes-fűszeres savanyúságként is, hiszen remekül illik a semlegesebb ízű, szárazabb sültekhez, például csirkéhez, pulykához, sovány sertéshez.

Szezonális zöldség-gyümölcs naptár - Szeptember - 3. kép

Köszöntsük együtt az őszi-téli szezon sztárját, a birsalmát, amely nyersen ugyan túl kemény és savanyú ahhoz, hogy jóízűen fogyasszuk, de egy kis főzés, cukor, citrom és fűszerek hatására mesésen édessé és gazdag ízűvé válik! Készítsünk belőle kompótot vagy pikáns kísérőt sültek mellé, és ne feledkezzünk meg a birsalmasajtról sem! A birsalma rendkívül gazdag antioxidánsokban és vitaminokban, ráadásul gátolja az érelmeszesedést is, ezért mindenképpen érdemes beiktatni a szezonális étrendbe. A szintén ezerarcú sütőtök talán a legjellegzetesebb és legismertebb őszi termény, sülve, krémlevesként, pitetöltelékként vagy köretként is felhasználhatjuk. Édeskés-semleges íze és izgalmas, krémes állaga miatt remek hordozója az intenzívebb fűszereknek és a pikáns, akár ázsiai ihletésű ízeknek is. Végül pedig az első fagyokkal eljön a naspolya is. Az alma és a körte Közel-Keletről származó szerelemgyereke igazi vitaminbomba a téli hónapokra, és az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcs. Antioxidáns és pektin tartalmával emellett védi immunrendszerünket és az emésztőrendszert, a tudatos táplálkozás híveinek tehát mindenképpen ajánljuk. Feldolgozása talán a birséhez hasonlít legjobban, hiszen nem tartalmaz sok nedvességet, inkább krémes állagú, ezért amellett, hogy jó ízűen bekanalazzuk nyersen, kiválóan sűríthetünk és ízesíthetünk vele lekvárokat, ivóleveket, de szintén készíthető belőle sajt is.

Ne habozz, a szeptember most csupa finomsággal kényeztet! Ragadd meg az alkalmat, és tartósíts kíméletesen a Weninger Befőzőautomatával, és őrizd meg a napsütötte ízeket és a magas vitamintartalmat a kíméletes hőkezelésnek köszönhetően! Böngéssz változatos termékeink és kiegészítőink között, amelyekkel hatékonyan, gyorsan és kényelmesen tartósíthatod kedvenceidet! Tudod már, mit készítesz majd?

A képek forrása: freepik.com

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos