Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2022. december 18.

Szilveszteri ételek - a lencsefőzeléktől a chilis babig

#bab #káposzta #lencse #szilveszter

Zöldséges szilveszter: bab, lencse, káposzta

A szilveszterrel és az újévvel kapcsolatban számtalan babonát és népszokást ismerünk. Ezek egyik vetülete a szilveszteri ételek témaköre. Nem mindegy ugyanis, mivel búcsúztatjuk az óévet és mivel köszöntjük az újat, ugyanis szerencsét és bőséget csak a megfelelő szilvesztei menüsor hozhat. A zöldségfélék közül lencse, a bab és a káposzta például tipikusan a téli ünnepek ételei és hozzávalói, ami nem véletlen: nem csak a babonák révén, de kiadósságuk, sokoldalúságuk és eltarthatóságuk miatt is gyakorta kerülnek az ünnepi asztalra. Cikkünkben most velük ismerkedünk meg közelebbről.

Szilveszteri szokások és babonák
Szilveszteri ételek
         Bab
         Lencse
         Káposzta

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az évszak- és évváltásokhoz kapcsolódó babonák gyökereit egészen az ókorban kell keresnünk, hiszen már ekkor is tüzijátékokkal, lakomákkal ünnepeltek egy ilyen jelentős eseményt. A zajkeltés, a jókedv, a bőséges vendégségek tehát innen (is) származnak és szerencsére a mai napig megmaradtak a szilveszter szerves részeként, illetve kibővültek számos népi babonával is, melyek elsősorban arra hivatottak, hogy elűzzék a múltbéli rosszat, és vonzzák a szerencsés jövőt. A hajadon lányok és asszonyok különféle praktikákkal igyekeztek megjósolni, mit tartogat nekik a következő év (házasság? Gyermekáldás?), de sokan kíváncsiak voltak arra is, egészségesek, gazdagok lesznek-e az új esztendőben. Különböző tiltásokkal is találkozunk itt, mint például az éles tárgyak, például az olló vagy a kés használatára (elvágjuk a szerencsét!), a takarításra, sepregetésre (Kisöpörjük a szerencsét!), vagy a személyes kapcsolatokra (például veszekedés, kölcsön) vonatkoznak, és persze az ételekre is, hiszen tilos volt csirkét enni, amely elkaparja a szerencsénket, vagy halat, amely elúszik vele. A szemes termény, mint például a bab vagy a lencse azonban a pénzt, a bőséget szimbolizálta, ezért hamar bekerült a szilveszteri menü kötelező fogásai közé a szerencsét kitúró malaccal együtt.

Az ügyes háziasszony tehát ügyel arra is, hogy vendégeinek szerencsés újéve legyen, és babot, lencsét, malacot, vagy más sertésből készült húsételt tálal nekik. Ezek mellett a káposzta is tipikus szilveszteri-újévi zöldséggé vált, ám nem is kifejezetten szimbolikája miatt, hanem inkább azért, mert egy pikáns ízvilágú, savanyúkáposztával készült korhely leves vagy töltött káposzta jólesik a másnap oly’ gyakorta háborgó gyomornak. De hogy a szerencsehozó funkció mellett még miért érdemes fogyasztani ezekből a zöldségfélékből, kiderül az alábbiakból.

Bab

Különböző babfélék fakanalakban, amelyeket felhasználhatjuk szilveszteri ételeinkhez

A téli szezonra való tekintettel most a szárazbabról lesz szó, amely rendkívül sokoldalú hüvelyes, nem csoda hát, hogy szinte minden kamrában megtalálható. Laktató ételeket készíthetünk belőle más zöldségekkel, de húsokkal is remekül variálható, így minden étrendbe beilleszthető. Sőt, magas fehérjetartalma miatt kifejezetten ajánlott a növényi alapú táplálkozás híveinek, akik a húsfogyasztás mellőzésével az átlagosnál kevesebb fehérjét visznek be szervezetükbe. A bab B- és K-vitamin, folsav valamint antioxidáns tartalma is jelentős, jótékonyan hat a vérnyomásra és a memóriára, magas rosttartalma révén pedig rendben tartja az emésztést és segít abban, hogy a szervezetünkbe jutott káros anyagok ne szívódhassanak fel az emésztőrendszeren keresztül.

A bab kellemesen harapható állagának, színes és változatos fajtaválasztékának köszönhetően remek alapanyaga a különféle leveseknek, főzelékeknek, raguknak. Semleges íze miatt pedig remekül elbírja az egzotikusabb, csípősebb fűszerezést akár egy chilis bab, vagy akár egy ecetes, pikáns salátalevél esetében, így bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük. Készíthetünk belőle szendvicskrémet vagy fasírtot is, hidegen és melegen is remek! Sőt, gesztenyére igen hasonló íze miatt megfelelő ízesítéssel akár még hamis gesztenyepüré vagy gesztenyetorta is készülhet belőle, a bab tehát egyike a magyar konyha legsokoldalúbb alapanyagainak. Az ünnepi időszakban például praktikus lehet egy-egy nagyobb adag füstölt hússal ízesített bableves elkészítése, hiszen laktató, sokáig eláll, jólesik a téli zimankóban, és ha hiszünk a babonáknak, még akár bőséget is hozhat nekünk az új évben. A száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolt szárazbab feldolgozása nem igényel különösebb előkészületet, azonban érdemes mindig alaposan átmosni, átválogatni és beáztatni egy éjszakára, mert a bab főzési ideje ezzel jelentősen lecsökkenthető. Rengeteg vizet felszív az áztatás során, ezért erre a célra mindig egy nagyobb áztatóedénnyel készüljünk és öntsünk rá bőven vizet, illetve pótoljuk azt, ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges. Az áztatást és a hosszadalmas főzést egyébként elkerülhetjük, ha babkonzervvel dolgozunk, amiből már meglepően nagy választék áll rendelkezésre, és amelyről csak le kell öblíteni a levet és már tehetjük is az ételbe.

Egy tál bableves, mellette egy tál chilis babbal és zöldségekkel
Egy tál lencsesaláta különböző zöldségekkel, amely könnyedén tartósítható a Weninger Befőzőautomatával

Az év vége egyértelműen a lencsés ételek szezonja is, hiszen nem csak babonáink kötődnek hozzá, de szintén egy kiadós, laktató és rendkívül egészséges élelmiszerről van szó. Nem csak az íze, de a lencse hatása is nagyszerű: rendkívül magas A- és B-vitamin tartalommal rendelkezik, kalcium, kálium, magnézium, vas és cink tartalma is jelentős. A lencse fehérjetartalma is magas, ezért a babhoz hasonlóan kiváló kiegészítője lehet a vegetariánus és vegán étrendnek. Emellett a lencse kalória tartalma kissé magas ugyan, de jó hír, hogy lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen hosszan laktat, a vércukorszint nem hullámzik tőle, így fogyasztása után nem várható hirtelen éhségroham. A babhoz hasonlóan a lencséből is változatos hideg és meleg ételek készíthetők, úgy mint lencsefőzelék, lencseleves vagy lencsegulyás, dahl(indiai vöröslencse-leves), lencsesaláta vagy pirítósra kenhető, hideg lencsekrém. Nálunk elsősorban a barna színű, nagyobb szemű változat ismert, de egyre jobban hódítanak a vörös és fekete változatok, illetve egyre népszerűbb az eredetvédett, francia zöld lencse, vagy más néven Puy lencse is. Ez utóbbi aprószemű, zsenge ízű fajtákat előáztatás nélkül is, 20-25 perc alatt megfőzhetjük, míg a barna változatnak nem árt egy kis vízfürdő. Főzés előtt alaposan mossuk át a lencsét, és akár kézzel is tapintsuk meg a pici pénzérmékre emlékeztető szemeket, mert gyakran találkozhatunk köztük szennyeződésekkel, például kaviccsal. A lencse nem csak a húsos, de a szilveszteri vega ételek sztárja is, hiszen remekül fűszerezhető, az indiai stílusú ízvilág például kifejezetten jól áll neki, és más, friss és ropogós zöldségekkel (például uborka, kínai kel, retek) is remekül kombinálható mondjuk egy salátában. Aki pedig inkább valamilyen húsféleséget választana hozzá, annak javasoljuk a kolbászt, a füstölt húsokat, a libát és a kacsát, de természetesen egy finom sült csülök sem utolsó – Nehezebb párosítások esetén adjunk a lencséhez egy kanál mustárt vagy balzsamecetet, így kicsit könnyebbé tehetjük.

A káposztás ételek nem kifejezetten a babonák miatt népszerűek az ünnepek alatt: sok helyen karácsonykor egyszerűen az ünnepi menü szerves részei. Egy kacsa- vagy libasülthöz tálalt pezsgős párolt káposzta igazán fejedelmi köret lehet, de a fagyasztóból előkerülő töltött káposzta is jó szolgálatot tesz a két ünnep közti lustálkodás során. A savanykás, káposztával készült ételek továbbá remekül gyógyítják az ünnepi mulatozásban elgyengült gyomrot, ezért a szilveszteri menü is sok helyen tartalmaz olyan fogásokat, mint például a lencseleves savanyú káposztával vagy a korhelyleves. A káposztás ételek mindig kiadósak, laktatóak, jól variálhatók, nem csoda hát, ha a háziasszonyok évszázadok óta szívesen könnyítik meg velük a saját dolgukat az ünnepi készülődés és vendégvárás közepette.

Egy nagy adag töltöttkáposzta, amely könnyedén tartósítható a Weninger Befőzőautomatával

Van, aki nagy várakozással néz az ünnepek elébe, és olyan is, aki inkább átaludná az egészet – Egy biztos, hogy a Weninger Befőzőautomatával akár hetekkel előre is fel tudsz készülni az ünnepi sütés-főzésre! Tartósítsd frissen főzött készételeidet a befőzőautomata megfelelő dunsztoló programjával, és ha eljön az ideje, csak le kell emelned a kamrapolcról saját készítésű fogásaidat, amelyeket egy gyors melegítés után már tálalhatsz is! Legyen szó levesekről vagy egytálételekről, a Weninger automatával tartósítószerek nélkül dolgozhatsz előre, hogy az ünnepi hajtásban spórolhass magadnak egy kis pihenőidőt. A készételek tartósításáról szóló információkat itt olvashatod, webshopunkban pedig minden eszközt megtalálhatsz a gyors és egyszerű előkészületekhez!

Képek forrása: freepik.com

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos