2018. december 12.
Tartósítószerek és azok élettani hatásai
#befőzőautomata #borkősav #mentes #nátrium-benzoát #szalicil #tartósítószer
A nagyüzemek az előállított késztermékek tartósítására különféle hozzáadott tartósítószereket használnak. Azonban érdemes utánanézni, mik is ezek pontosan, és milyen hatással lehetnek szervezetünkre.
Ezek a kémiai vegyületek bizony károsak is lehetnek.
Szalicil
Vegyük csak alapul az egyik legrégebben használt tartósítószert, a szalicilt, ami kiskereskedelemben ugyan még beszerezhető, azonban a nagyipari termelésben már betiltották.
Bizonyított tény, hogy elsősorban a gyomrot, idegrendszert és a veséket támadja meg, és nem kevés embernek okozott allergiát is.
Nátrium-benzoát
Napjainkban legelterjedtebb tartósítószerré a nátrium-benzoát vált E 211, ami szintén számos egészségkárosító tulajdonsággal rendelkezik.
Szív-és érrendszeri problémákat okoz, de rendkívül káros a májra, vesére és a bőrre. Allergiás megbetegedésekkel is összefüggésbe hozható. Sajnos nem elhanyagolható az sem, hogy rákkeltő hatású.
Borkősav
Ha már mindenképp a tartósítószerekhez nyúlunk, ezek közül a borkősav ami a legtermészészetközelibb és ami kevésbé okoz intoleranciát mint társai. A borkősav többféle növényben is megtalálható, legfontosabb forrása a szőlő.
Ezt a vegyületet a borkészítés során visszamaradt törkölyből vonnak ki. Száma E 334.
Lehet tartósítószer-mentesen?
Gondoljunk bele, mennyi felesleges vegyszertől óvjuk meg szervezetünket, ha semmiféle tartósítószert és adalékanyagot nem fogyasztunk!
Hogy ez hogyan is lehetséges?
Ma már egyre több ember foglalkozik azzal, mit is eszik valójában, és mit ad a környezetében élőknek.
A saját magunk által elkészített befőttekkel, zöldség és gyümölcs konzervekkel, tartósított készételekkel számtalan egészségkárosító anyagtól óvjuk meg szervezetünket.
Ezen módszernél nem kell az internetet bújni, hogy melyik mesterségesen előállított legtöbbször mérgező hatású anyagot használjuk a befőzés és tartósítás folyamán!
A tartósítószer-mentes befőzés megoldása a hőkezelésben rejlik! A megfelelő hőkezelés során ugyanis a romlást okozó baktériumok elpusztulnak.
A lehető legegyenletesebb hőkezelést azonban nem tudjuk elérni egy tűzhelyen.
Éppen erre találták ki az ún. befőzőautomatát, amely képes ezen eljáráshoz szükséges feltételek megvalósítására.
Az optimális hőkezeléssel, befőzőautomata használatával, megóvhatjuk szervezetünket az egészségkárosító kémiai vegyszerektől.