Bár a nyár a vĂ©gĂ©hez közeledik, mĂ©g bĹ‘ven tartogat grillezĂ©sre alkalmas napokat. A hĂşsfĂ©lĂ©k Ă©s halak finom kiegĂ©szĂtĹ‘i lehetnek a grillezett gyĂĽmölcsök vagy az izgalmasan fĂĽstös Ăzű, parázsban sĂĽlt zöldsĂ©gek, amelyek megfelelĹ‘en elkĂ©szĂtve akár önállĂłan, vegetáriánus vagy vegán fogáskĂ©nt is megállhatják a helyĂĽket.
És ha mindez mĂ©g nem volna elĂ©g, itt vannak nekĂĽnk a jellegzetesen fűszerezett Ă©s kellemesen savas savanyĂşságok, befĹ‘ttek Ă©s lekvárok is, amelyek Ăşj szintre emelhetik a kĂ©sĹ‘ nyári kerti vacsorákat. A grillezĂ©s igazi örömfĹ‘zĂ©s telis-tele illatokkal Ă©s semmivel össze nem tĂ©veszthetĹ‘ hangulattal, használjuk hát bátran a szĂneket, Ăzeket Ă©s textĂşrákat!
CikkĂĽnk tartalma:
- Ezerarcú zöldségek a grillen – A grillezett zöldségek nyomában
- Friss, pikáns, különleges – Grillezz gyümölcsöket!
- TartĂłsĂtott zöldsĂ©gek Ă©s gyĂĽmölcsök a tökĂ©letes összhatásĂ©rt – BefĹ‘ttek, lekvárok, savanyĂşságok
- EgĂ©szsĂ©ges tartĂłsĂtás? LĂ©tezik! – BefĹ‘zĂ©s cukor Ă©s tartĂłsĂtĂłszer nĂ©lkĂĽl
Ezerarcú zöldségek a grillen – A grillezett zöldségek nyomában
Kápia paprika, burgonya, kukorica, cĂ©kla, hagymafĂ©lĂ©k...Csupán nĂ©hány a „hagyományos”, grillezĂ©snĂ©l gyakran használt zöldsĂ©gek, Ăşn. grill zöldsĂ©gek közĂĽl, amelyek hĂşsosabb, kemĂ©nyebb szerkezetĂĽk rĂ©vĂ©n jĂłl bĂrják, szinte követelik az intenzĂv hĹ‘hatást, vagy fĂłliába csomagolva akár a parázs közvetlen közelsĂ©gĂ©t is.
Bátran mondhatjuk, hogy mindenki szereti Ĺ‘ket, hiszen egyszerűsĂ©gĂĽk ellenĂ©re hihetetlenĂĽl finoman kĂ©szĂthetĹ‘k el, Ă©s nem igĂ©nyelnek tĂşl nagy odafigyelĂ©st sem. Olyan Ăzgazdagok, hogy fűszerezĂ©s nĂ©lkĂĽl is csodásan zamatosra sĂĽlnek. Ezen grillezett zöldsĂ©gek cukortartalma karamellizálĂłdik, kĂĽlsejĂĽk Ăzletesre pirul, a rajtuk hagyott hĂ©j Ă©s fĂłlia pedig a zöldsĂ©gbe zárja az Ă©rtĂ©kes aromákat. ĂŤgy Ă©lvezhetjĂĽk a zöldsĂ©gek natĂşr, semmihez sem foghatĂł ĂzĂ©t, Ă©s Ăgy tehetjĂĽk grillĂ©teleinket egĂ©szsĂ©gesebbĂ©, zsĂrszegĂ©nyebbĂ© a nehĂ©z, olajban sĂĽlt köretek helyett.
Vannak olyan semlegesebb Ăzű, grillezhetĹ‘ zöldsĂ©gfĂ©lĂ©k, amelyeknek kifejezetten jĂłl áll egy kis fűszer, ilyen pĂ©ldául a cukkiĂni, a padlizsán vagy a hĂşsosabb tĂpusĂş gombafĂ©lĂ©k, amelyek valĂłságos szivacskĂ©nt szĂvják magukba a pácok Ă©s marinádok Ăzeit.
A fűszerezni kĂvánt zöldsĂ©geket Ă©rdemes szeletekre vágni, Ă©s felhasználás elĹ‘tt kis ideig befűszerezve pihentetni, akár egy csokor illatos zöldfűszer társaságában, hogy minĂ©l karakteresebb Ăzt Ă©s aromát adhassunk nekik a sĂĽtĂ©s vĂ©gĂ©re.
VĂ©gĂĽl pedig ne feledkezzĂĽnk meg az olyan zsenge zöldsĂ©gfĂ©lĂ©krĹ‘l sem, mint pĂ©ldául a spárga, a bĂ©bizöldsĂ©gek, a roppanĂłs ceruzabab, a cukorborsĂł-hĂĽvelyek vagy a koktĂ©lparadicsom, amelyeknek bĹ‘ven elĂ©g csupán pár percig „megmutatni” a grillt akár mindenfajta fűszerezĂ©s nĂ©lkĂĽl, hogy ne veszĂtsenek frissessĂ©gĂĽkbĹ‘l Ă©s roppanĂłsságukbĂłl.
Friss, pikáns, különleges – Grillezz gyümölcsöket!
Szokatlanul finom Ă©s egyben izgalmas Ăzeket csalogathatunk elĹ‘ a grillezett gyĂĽmölcsökbĹ‘l is! Ráadásul nem csak hĂşsok Ă©s halak mellĂ©, de egytálĂ©telnek is beillĹ‘ nyári salátákban Ă©s desszertkĂ©nt is feltálalhatjuk Ĺ‘ket.
Ehhez Ă©rdemes mindig magas cukortartalmĂş, lĂ©dĂşs vagy kemĂ©nyebb hĂşsĂş dĂ©li gyĂĽmölcsöket választani, melyek az erĹ‘s hĹ‘ hatására finoman karamellizálĂłdnak, de tömörebb Ă©s rostosabb szerkezetĂĽknek köszönhetĹ‘en mĂ©gsem esnek szĂ©t. PirĂtsunk fĂ©lbevágott citromot a grillrácson halakhoz, ananászt, körtĂ©t vagy fĂĽgĂ©t a hĂşsok Ă©s sajtok mellĂ©.
Tálaljunk görög ihletĂ©sű salátát grillezett görögdinnyĂ©vel Ă©s fetával kĂ©szĂtsĂĽnk grillezett Ĺ‘szibarackot, vagy alufĂłliában sĂĽlt almát egy gombĂłc vanĂliafagyival Ă©s egy kis kanál mĂ©zzel a nyári menĂĽsor megkoronázásakĂ©nt. – A lehetĹ‘sĂ©geknek csak a fantázia szab határt, ráadásul ezeket a fogásokat szinte lehetetlen elrontani.
A tűz látványa, az illatok, és a grillparti-hangulat egyébként is eltereli a figyelmet a kelleténél erősebben megpirult részekről.
TartĂłsĂtott zöldsĂ©gek Ă©s gyĂĽmölcsök a tökĂ©letes összhatásĂ©rt – BefĹ‘ttek, lekvárok, savanyĂşságok
A zöldségeket és gyümölcsöket természetesen nem csak sütve, de egyéb más változatokban is az asztalra tehetjük az egészséges életmód jegyében.
Tálalhatjuk Ĺ‘ket pĂ©ldául tartĂłsĂtott formában is! Azaz savanyĂşságok, befĹ‘ttek, fűszeresebb Ăzű zöldsĂ©g- vagy gyĂĽmölcslekvárok formájában, amelyekkel egy kis ropogĂłsságot, izgalmas savakat Ă©s pikáns Ăzhatást csempĂ©szhetĂĽnk a tányĂ©rra, mĂ©g izgalmasabbá tĂ©ve a hĂşsok talán tĂşlzottan is dominálĂł jelenlĂ©tĂ©t.
A semlegesebb Ăzű sĂĽlt csirke mellĂ© pĂ©ldául jĂłl passzolnak az erĹ‘sen fűszerezett csatnik Ă©s gyĂĽmölcsbefĹ‘ttek. A házi kĂ©szĂtĂ©sű hamburgereinket is feldobhatjuk ropogĂłs savanyĂş uborka szeletekkel, akár egy kis vágott savanyĂşsággal, mellĂ© nĂ©hány kanál izgalmasan fűszeres hagyma-, chili- vagy paradicsomlekvárral.
VĂ©gĂĽl arrĂłl se feledkezzĂĽnk meg, hogy a kerti partik elengedhetetlen kellĂ©ke a jĂłl felszerelt italkĂ©szlet. Ha megszomjazna a vendĂ©gsereg, alkoholmentes opciĂłkĂ©nt a házi kĂ©szĂtĂ©sű ivĂłlĂ©nek egĂ©szen biztosan nem tudnak majd ellenállni, Ă©ppen ezĂ©rt javasoljuk a cukros, szĂ©nsavas ĂĽdĂtĹ‘k helyett.
És mint ahogy már emlĂtettĂĽk: mindezt az egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłd jegyĂ©ben, hiszen manapság bármennyire hihetetlen is, zöldsĂ©geket Ă©s gyĂĽmölcsöket tartĂłsĂtani otthonunkban mestersĂ©ges adalĂ©kok Ă©s egĂ©szsĂ©gre káros vegyszerek nĂ©lkĂĽl is lehet!
EgĂ©szsĂ©ges tartĂłsĂtás? LĂ©tezik! – BefĹ‘zĂ©s cukor Ă©s tartĂłsĂtĂłszer nĂ©lkĂĽl
SzerencsĂ©re mára az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás trendjei a befĹ‘zĂ©s Ă©s tartĂłsĂtás világát is elĂ©rtĂ©k.
De ez nem volt mindig Ăgy. A „tartĂłsĂtás” szĂł rossz hangzását Ă©s a hozzá kapcsolĂłdĂł kellemetlen asszociáciĂłkat fĹ‘leg a szalicilsav Ă©s nátrium-benzoát felhasználás „hagyományának” köszönheti, amely mostanra bĹ‘ven leáldozĂłban van az egyre terjedĹ‘ tudatos Ă©s vegyszermentes táplálkozás rĂ©vĂ©n.
Az emlĂtett adalĂ©kanyagok bár hatĂ©kony Ă©s fĹ‘leg olcsĂł ellenszerei a befĹ‘ttek, lekvárok Ă©s savanyĂşságok romlásának, bebizonyosodott, hogy az emberi szervezetre ezzel szemben számtalan káros hatást gyakorolnak, amelyek mĂ©g inkább azt támasztják alá, hogy minĂ©l elĹ‘bb Ă©rdemes kiiktatni Ĺ‘ket táplálkozásunkbĂłl.
Gyomorbántalmakat, allergiás reakciĂłkat okozhatnak, károsĂthatják a szĂvet, a májat, a vesĂ©t, az idegrendszert, Ă©s ha mindez mĂ©g nem lenne elĂ©g, rákkeltĹ‘ hatást is tulajdonĂtanak nekik. Nincs tehát helyĂĽk a mai modern táplálkozásban, hiszen a zöldsĂ©gek Ă©s gyĂĽmölcsök otthoni tartĂłsĂtásának szerencsĂ©re van egy sokkal jobb, egyszerűbb Ă©s egĂ©szsĂ©gesebb mĂłdja.
A titok az egyenletes dunsztolási hĹ‘mĂ©rsĂ©klet Ă©s a megfelelĹ‘ hĹ‘kezelĂ©si idĹ‘tartam kiválasztásában rejlik, melyek beállĂtásával akár több Ă©vre ĂĽvegbe zárhatjuk a zöldsĂ©gek Ă©s gyĂĽmölcsök termĂ©szetes, valĂłdi ĂzĂ©t, persze csak ha addig ellent tudunk állni a finomságoknak.
MĂg az egyenletes dunsztolási hĹ‘mĂ©rsĂ©klet fenntartása egy hagyományos, otthoni tűzhelyen szinte lehetetlen, addig a Weninger BefĹ‘zĹ‘automatával tökĂ©letesen szinten tarthatjuk a hĹ‘fokot.
Ez garantálja, hogy a romlásĂ©rt felelĹ‘s kĂłrokozĂłk elpusztuljanak, Ă©s a kĂ©sz termĂ©k mĂ©g kibontásakor is olyan friss legyen, mint amikor a kamra polcára tettĂĽk. Mivel ez az eljárás során a lehetĹ‘ legkĂmĂ©letesebben bánunk a zöldsĂ©gekkel Ă©s gyĂĽmölcsökkel, melyeket ráadásul nem Ă©r vegyszeres hatás sem, a friss, natĂşr Ăz mellett az ĂĽde szĂn Ă©s a kellemes állag is megmarad. NĂ©zd meg ezt a videĂłt, Ă©s tudd meg, hogyan lehet pĂ©ldául egĂ©sz Ă©vben friss Ă©s ropogĂłs csemegeuborkád a Weninger BefĹ‘zĹ‘automata segĂtsĂ©gĂ©vel!
A befĹ‘zĂ©s során nem csak a hagyományos ĂzesĂtĂ©seket használhatjuk, de ĂzlĂ©s szerint akár tiszta vĂzben is tartĂłsĂthatunk, lekvárfĹ‘zĂ©s esetĂ©ben pedig ha igazán Ă©rett gyĂĽmölcsökkel dolgozunk, a cukor hozzáadását is elkerĂĽlhetjĂĽk.
BefĹ‘zĂ©sĂĽnk Ăgy nemcsak egĂ©szsĂ©gesebb, de költsĂ©gtakarĂ©kosabb is lehet. Ha kezdĹ‘ vagy, induláskĂ©nt elĂ©g csupán nĂ©hány bombabiztos alaprecept, Ă©s nagyon hamar mesteri szintre emelheted a befĹ‘zĂ©s tudományát!
A skála tehát rendkĂvĂĽl szĂ©les, hiszen a semleges, natĂşr ĂzektĹ‘l eljuthatunk egĂ©szen a merĂ©szen fűszerezett, egzotikusabb vonalat kĂ©pviselĹ‘ finomságokig is. A Weninger BefĹ‘zĹ‘automatával tehát bármilyen legyen is az ĂzlĂ©sĂĽnk, mindig a számunkra legfinomabb, saját kĂ©szĂtĂ©sű kĂ©zműves termĂ©keket kĂ©szĂthetjĂĽk el, amelyeket mindig bĂĽszkĂ©n veszĂĽnk majd le a kamra polcairĂłl.
A felhasznált képek forrása: freepik.com