Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2022. jĂşnius 12.

Zöldségek és gyümölcsök a grillszezonban

#grill #grillezés

Bár a nyár a végéhez közeledik, még bőven tartogat grillezésre alkalmas napokat. A húsfélék és halak finom kiegészítői lehetnek a grillezett gyümölcsök vagy az izgalmasan füstös ízű, parázsban sült zöldségek, amelyek megfelelően elkészítve akár önállóan, vegetáriánus vagy vegán fogásként is megállhatják a helyüket.

És ha mindez még nem volna elég, itt vannak nekünk a jellegzetesen fűszerezett és kellemesen savas savanyúságok, befőttek és lekvárok is, amelyek új szintre emelhetik a késő nyári kerti vacsorákat. A grillezés igazi örömfőzés telis-tele illatokkal és semmivel össze nem téveszthető hangulattal, használjuk hát bátran a színeket, ízeket és textúrákat!

CikkĂĽnk tartalma:

Grillezett zöldségek

Ezerarcú zöldségek a grillen – A grillezett zöldségek nyomában

Kápia paprika, burgonya, kukorica, cékla, hagymafélék...Csupán néhány a „hagyományos”, grillezésnél gyakran használt zöldségek, ún. grill zöldségek közül, amelyek húsosabb, keményebb szerkezetük révén jól bírják, szinte követelik az intenzív hőhatást, vagy fóliába csomagolva akár a parázs közvetlen közelségét is.

Bátran mondhatjuk, hogy mindenki szereti Ĺ‘ket, hiszen egyszerűsĂ©gĂĽk ellenĂ©re hihetetlenĂĽl finoman kĂ©szĂ­thetĹ‘k el, Ă©s nem igĂ©nyelnek tĂşl nagy odafigyelĂ©st sem. Olyan Ă­zgazdagok, hogy fűszerezĂ©s nĂ©lkĂĽl is csodásan zamatosra sĂĽlnek. Ezen grillezett zöldsĂ©gek cukortartalma karamellizálĂłdik, kĂĽlsejĂĽk Ă­zletesre pirul, a rajtuk hagyott hĂ©j Ă©s fĂłlia pedig a zöldsĂ©gbe zárja az Ă©rtĂ©kes aromákat. ĂŤgy Ă©lvezhetjĂĽk a zöldsĂ©gek natĂşr, semmihez sem foghatĂł Ă­zĂ©t, Ă©s Ă­gy tehetjĂĽk grillĂ©teleinket egĂ©szsĂ©gesebbĂ©, zsĂ­rszegĂ©nyebbĂ© a nehĂ©z, olajban sĂĽlt köretek helyett.

Vannak olyan semlegesebb ízű, grillezhető zöldségfélék, amelyeknek kifejezetten jól áll egy kis fűszer, ilyen például a cukkiíni, a padlizsán vagy a húsosabb típusú gombafélék, amelyek valóságos szivacsként szívják magukba a pácok és marinádok ízeit.

A fűszerezni kívánt zöldségeket érdemes szeletekre vágni, és felhasználás előtt kis ideig befűszerezve pihentetni, akár egy csokor illatos zöldfűszer társaságában, hogy minél karakteresebb ízt és aromát adhassunk nekik a sütés végére.

Végül pedig ne feledkezzünk meg az olyan zsenge zöldségfélékről sem, mint például a spárga, a bébizöldségek, a roppanós ceruzabab, a cukorborsó-hüvelyek vagy a koktélparadicsom, amelyeknek bőven elég csupán pár percig „megmutatni” a grillt akár mindenfajta fűszerezés nélkül, hogy ne veszítsenek frissességükből és roppanósságukból.

Friss, pikáns, különleges – Grillezz gyümölcsöket!

Szokatlanul finom és egyben izgalmas ízeket csalogathatunk elő a grillezett gyümölcsökből is! Ráadásul nem csak húsok és halak mellé, de egytálételnek is beillő nyári salátákban és desszertként is feltálalhatjuk őket.

Ehhez Ă©rdemes mindig magas cukortartalmĂş, lĂ©dĂşs vagy kemĂ©nyebb hĂşsĂş dĂ©li gyĂĽmölcsöket választani, melyek az erĹ‘s hĹ‘ hatására finoman karamellizálĂłdnak, de tömörebb Ă©s rostosabb szerkezetĂĽknek köszönhetĹ‘en mĂ©gsem esnek szĂ©t. PirĂ­tsunk fĂ©lbevágott citromot a grillrácson halakhoz, ananászt, körtĂ©t vagy fĂĽgĂ©t a hĂşsok Ă©s sajtok mellĂ©. 

Grillezett gyümölcsök

Tálaljunk görög ihletĂ©sű salátát grillezett görögdinnyĂ©vel Ă©s fetával kĂ©szĂ­tsĂĽnk grillezett Ĺ‘szibarackot, vagy alufĂłliában sĂĽlt almát egy gombĂłc vanĂ­liafagyival Ă©s egy kis kanál mĂ©zzel a nyári menĂĽsor megkoronázásakĂ©nt. – A lehetĹ‘sĂ©geknek csak a fantázia szab határt, ráadásul ezeket a fogásokat szinte lehetetlen elrontani.

A tűz látványa, az illatok, Ă©s a grillparti-hangulat egyĂ©bkĂ©nt is eltereli a figyelmet a kelletĂ©nĂ©l erĹ‘sebben megpirult rĂ©szekrĹ‘l.

Befőttek és savanyúságok felhasználása grillezett ételekhez

Tartósított zöldségek és gyümölcsök a tökéletes összhatásért – Befőttek, lekvárok, savanyúságok

A zöldségeket és gyümölcsöket természetesen nem csak sütve, de egyéb más változatokban is az asztalra tehetjük az egészséges életmód jegyében.

Tálalhatjuk őket például tartósított formában is! Azaz savanyúságok, befőttek, fűszeresebb ízű zöldség- vagy gyümölcslekvárok formájában, amelyekkel egy kis ropogósságot, izgalmas savakat és pikáns ízhatást csempészhetünk a tányérra, még izgalmasabbá téve a húsok talán túlzottan is domináló jelenlétét.

A semlegesebb ízű sült csirke mellé például jól passzolnak az erősen fűszerezett csatnik és gyümölcsbefőttek. A házi készítésű hamburgereinket is feldobhatjuk ropogós savanyú uborka szeletekkel, akár egy kis vágott savanyúsággal, mellé néhány kanál izgalmasan fűszeres hagyma-, chili- vagy paradicsomlekvárral.

VĂ©gĂĽl arrĂłl se feledkezzĂĽnk meg, hogy a kerti partik elengedhetetlen kellĂ©ke a jĂłl felszerelt italkĂ©szlet. Ha megszomjazna a vendĂ©gsereg, alkoholmentes opciĂłkĂ©nt a házi kĂ©szĂ­tĂ©sű ivĂłlĂ©nek egĂ©szen biztosan nem tudnak majd ellenállni, Ă©ppen ezĂ©rt javasoljuk a cukros, szĂ©nsavas ĂĽdĂ­tĹ‘k helyett.

És mint ahogy már említettük: mindezt az egészséges életmód jegyében, hiszen manapság bármennyire hihetetlen is, zöldségeket és gyümölcsöket tartósítani otthonunkban mesterséges adalékok és egészségre káros vegyszerek nélkül is lehet!

Uborka befőzés tartósítószer és cukor nélkül

Egészséges tartósítás? Létezik! – Befőzés cukor és tartósítószer nélkül

Szerencsére mára az egészséges táplálkozás trendjei a befőzés és tartósítás világát is elérték.

De ez nem volt mindig így. A „tartósítás” szó rossz hangzását és a hozzá kapcsolódó kellemetlen asszociációkat főleg a szalicilsav és nátrium-benzoát felhasználás „hagyományának” köszönheti, amely mostanra bőven leáldozóban van az egyre terjedő tudatos és vegyszermentes táplálkozás révén.

Az említett adalékanyagok bár hatékony és főleg olcsó ellenszerei a befőttek, lekvárok és savanyúságok romlásának, bebizonyosodott, hogy az emberi szervezetre ezzel szemben számtalan káros hatást gyakorolnak, amelyek még inkább azt támasztják alá, hogy minél előbb érdemes kiiktatni őket táplálkozásunkból.

Gyomorbántalmakat, allergiás reakciókat okozhatnak, károsíthatják a szívet, a májat, a vesét, az idegrendszert, és ha mindez még nem lenne elég, rákkeltő hatást is tulajdonítanak nekik. Nincs tehát helyük a mai modern táplálkozásban, hiszen a zöldségek és gyümölcsök otthoni tartósításának szerencsére van egy sokkal jobb, egyszerűbb és egészségesebb módja.

A titok az egyenletes dunsztolási hőmérséklet és a megfelelő hőkezelési időtartam kiválasztásában rejlik, melyek beállításával akár több évre üvegbe zárhatjuk a zöldségek és gyümölcsök természetes, valódi ízét, persze csak ha addig ellent tudunk állni a finomságoknak.

MĂ­g az egyenletes dunsztolási hĹ‘mĂ©rsĂ©klet fenntartása egy hagyományos, otthoni tűzhelyen szinte lehetetlen, addig a Weninger BefĹ‘zĹ‘automatával tökĂ©letesen szinten tarthatjuk a hĹ‘fokot.

Ez garantálja, hogy a romlásĂ©rt felelĹ‘s kĂłrokozĂłk elpusztuljanak, Ă©s a kĂ©sz termĂ©k mĂ©g kibontásakor is olyan friss legyen, mint amikor a kamra polcára tettĂĽk. Mivel ez az eljárás során a lehetĹ‘ legkĂ­mĂ©letesebben bánunk a zöldsĂ©gekkel Ă©s gyĂĽmölcsökkel, melyeket ráadásul nem Ă©r vegyszeres hatás sem, a friss, natĂşr Ă­z mellett az ĂĽde szĂ­n Ă©s a kellemes állag is megmarad. NĂ©zd meg ezt a videĂłt, Ă©s tudd meg, hogyan lehet pĂ©ldául egĂ©sz Ă©vben friss Ă©s ropogĂłs csemegeuborkád a Weninger BefĹ‘zĹ‘automata segĂ­tsĂ©gĂ©vel!

A befĹ‘zĂ©s során nem csak a hagyományos Ă­zesĂ­tĂ©seket használhatjuk, de Ă­zlĂ©s szerint akár tiszta vĂ­zben is tartĂłsĂ­thatunk, lekvárfĹ‘zĂ©s esetĂ©ben pedig ha igazán Ă©rett gyĂĽmölcsökkel dolgozunk, a cukor hozzáadását is elkerĂĽlhetjĂĽk. 

BefĹ‘zĂ©sĂĽnk Ă­gy nemcsak egĂ©szsĂ©gesebb, de költsĂ©gtakarĂ©kosabb is lehet. Ha kezdĹ‘ vagy, induláskĂ©nt elĂ©g csupán nĂ©hány bombabiztos alaprecept, Ă©s nagyon hamar mesteri szintre emelheted a befĹ‘zĂ©s tudományát!

A skála tehát rendkívül széles, hiszen a semleges, natúr ízektől eljuthatunk egészen a merészen fűszerezett, egzotikusabb vonalat képviselő finomságokig is. A Weninger Befőzőautomatával tehát bármilyen legyen is az ízlésünk, mindig a számunkra legfinomabb, saját készítésű kézműves termékeket készíthetjük el, amelyeket mindig büszkén veszünk majd le a kamra polcairól.

A felhasznált képek forrása: freepik.com

Hozzászólások

RĂłlunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

CĂ©gĂĽnk 1995. Ă©vi alapĂ­tása Ăłta elsĹ‘dleges cĂ©lunk, hogy megismertessĂĽk az emberekkel a tartĂłsĂ­tĂłszer-mentes befĹ‘zĂ©s legegyszerűbb Ă©s legmegbĂ­zhatĂłbb mĂłdját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

VevĹ‘ink elĂ©gedettsĂ©gĂ©t mutatja, hogy már több mint 24 Ă©ve Ă©rtĂ©kesĂ­tjĂĽk BefĹ‘zĹ‘automatáinkat, melyek hatalmas nĂ©pszerűsĂ©gnek örvendenek! 

PrĂłbálja ki Ă–n is, milyen az önfeledt befĹ‘zĂ©s Ă©lmĂ©nye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos