Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2022. november 10.

Zöldségek és gyümölcsök megfázás ellen

#hőkezelés #vitaminok

Odafigyeltél az immunerősítésre, rendszeresen szedted a multivitamin tablettát, melegen öltöztél, de mégis ágynak döntött a nátha? Sajnos ilyenkor ősszel, az év hűvös-nyirkos hónapjaiban könnyen előforul. Jó hír azonban, hogy sokféleképpen enyhítheted tüneteidet, például forró teával, egy jólesően melengető forróvizes palackkal, sok fekvéssel és intenzív vitaminpótlással. Ez utóbbit nem csak a már említett tablettákkal, de magas vitamintartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel is megteheted, így a természet finomságaival talán egy kicsit kellemesebbé teheted a gyógyulás folyamatát. Nézzük, melyekből érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni a náthaszezon alatt!

Hasznos vitaminok nátha ellen
B-vitamin
C-vitamin
D-vitamin
E-vitamin
Cink
Őrizd meg a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát!

Zöldségek és gyümölcsök megfázás ellen - 1. kép

Ahogy mondani szokás, a megfázást enyhítő vitaminok után az ABC elején kell keresgélnünk, egészen pontosan a B-, C-, D- és E-vitamin az, amelyek bevitt mennyiségét érdemes megemelni náthás állapotban. Ezt kiegészíthetjük még cinkkel és egy kis probiotikummal is, hogy szervezetünknek komplexebb segítséget nyújthassunk a gyulladás csökkentéséhez és a kórokozók megfékezéséhez. Mit csinálnak ezek a vitaminok szervezetünkkel, miért hatékonyak a megfázás ellen?

A B-vitamin mind a nyolc fajtája segít, hogy jól érezd magad a bőrödben, energiát adnak, segítik az anyagcserét valamint sejtjeink, az agy és az idegrendszer megfelelő működését, jó hatással vannak a hormonokra, pörgetik az energiatermelő folyamatokat és szépítenek is, hiszen a bőr és a haj állapota is függ tőlük. Ám ami a legfontosabb a mi szempontunkból, a B-vitaminok az immunrendszert is támogatják és erősítik, ellenállóbbá teszik. Érdemes tehát a nátha első tüneteinek jelentkezésekor megemelni szokásos B-vitamin adagunkat, vagy ha eddig nem szedtük volna, akkor mielőbb elkezdeni, hiszen nem csak közérzetükön javíthatunk vele, de lerövödíthetjük a betegséget, enyhíthetjük a tüneteket. A B-vitamin egyébként a vörös húsokban, a sörélesztőben, a májban, a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben is megtalálható, de a mandula, a földimogyoró és a diófélék is bőven tartalmazzák, illetve a tojás, a tej és a tengeri halak szintén.

A C-vitamin talán a legalapvetőbb vitamin, amit mindenki ismer, és talán mindenki kívülről fújja a hatásait is: vízben oldódó, antioxidáns hatású vitamin, amely erősíti az immunrendszert, a vassal és B-vitaminnal együtt csodapárost alkot, semlegesíti a szabadgyököket, rákmegelőző hatású, erősíti a csontrendszert és az ízületeket. Számos kutatás bizonyította, hogy antioxidáns hatásának köszönhetően a nagydózisú C-vitamin csökkentheti a nátha tüneteinek hosszát, ezért ahogy a B-vitamin esetében is, az első náthás tünetek jelentkezésekor C-vitamin adagunkat is érdemes megemelni. Arról, hogy mennyi az ideális mennyiség, megoszlanak a vélemények. Van, aki akár többezer mg-ot is fogyaszt belőle, hiszen a felesleg úgyis kiürül a szervezetből, túladagolni nehezen lehet. Az orvosok legtöbbje azonban inkább a rendszeresen szedett, 500 mg-nyi mennyiséget ajánlja, mint a kampányszerűen szedett óriásdózisokat, amelyek akár erős hasmenést vagy gyomorbántalmakat is okozhatnak azoknál, akik egyébként nem szednek gyakran C-vitamint. További fontos jellemzője, hogy például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kávé is kikezdi a szervezet C-vitamin háztartását, hiszen ilyenkor fokozottan ürül ki a szervezetből. Ezért ha gyakran fogyasztunk alkoholt, nikotint és koffeint, érdemes emelt adag C-vitamint szednünk a hétköznapokban. Köztudott az is, hogy ez a vitamin kifejezetten érzékeny a hőre és a fényre, amelyek hatására szinte azonnal elbomlik, ezért a zöldségeket és gyümölcsöket mindig nyersen kell fogyasztanunk, hiszen így tudjuk csak jól hasznosítani a bennük található C-vitamint. Praktikus dolog például egy finom smoothie vagy turmix, amibe egyszerre beletehetjük minden kedvencünket, és ízletes italt készíthetünk belőlük. Mit érdemes felhasználni egy ilyen vitaminbombához? Almát, és elsősorban a déligyümölcsöket, mint a citrom, a narancs, a grapefruit, a kiwi, az ananász és a mangó, de a bogyósokban, például eperben, szederben, egresben, ribizliben, áfonyában is bőven találhatunk C-vitamint. A csipkebogyó is ismert magas C-vitamin tartalmáról, amelynek hőérzékenysége miatt teája csupán 40, de legfeljebb 50 fokos vízzel készül, hosszú, akár egy éjszakán át tartó áztatással. A csipkebogyó teát használhatjuk akár a már említett smoothie-k felöntésére, de önmagában is nagyon finom, főleg egy kis mézzel. A zöldségek közül a paprika, a paradicsom, a petrezselyem, a káposztafélék és a sütőtök tartalmazza a legtöbb C-vitamint, és a legjobb, ha ezeket is nyersen, vagy legfeljebb nagyon gyorsan megpirítva fogyasztjuk.

A D-vitamin legközismertebb tulajdonsága, hogy segítségével megőrizhetjük fogaink és csontozatunk egészségét. Azonban a kevésbé ismert, hogy egy komoly antimikrobális tulajdonságú vitamin, és sikerrel harcol a baktériumok, gombák és vírusok ellen is. Télen a napfény hiánya miatt fokozottabban van szükségünk a D-vitamin pótlására, amit azonban kellő mennyiségben nem kifejezetten tudunk élelmiszerekből kinyerni, ezért ajánlott a D-vitamin készítmények vásárlása, és azok adagolásának pontos betartása, hiszen egy zsírban oldódó vitaminról van szó, amelynél fennállhat a túladagolás kockázata, mely akár gyengeséget, fejfájást, hasmenést, tartós vesekárosodást is okozhat. Ami az élelmiszereket illeti, D-vitamint főleg a zsírosabb típusú halakban, a tojásban, májban találhatunk, illetve a zöldborsó és a gomba is meglepően sokat tartalmaz belőle.

Zöldségek és gyümölcsök megfázás ellen - 2. kép

Az E-vitamin szuper antioxidáns, segítségével megőrizhetjük a szív- és érrendszer, a bőr és az idegek jó állapotát. Lassítja a sejtek öregedését, segítségével megelőzhető az érelmeszesedés, valamint sportolóknak ideális, hiszen támogatja az izmok fejlődését, a test oxigénellátását és így az állóképességet. Mérsékli a kimerültséget is, ezért a nátha közben érzett kellemetlen levertség ellen is hatásos lehet. Annak ellenére, hogy zsírban oldódik, túladagolása nehéz, hiszen közben lassan bár, de folyamatosan ürül ki a szervezetből, nem halmozódik fel. E-vitamint a magvakban, mazsolában, leveles zöldségekben, hüvelyesekben találhatunk, de ismert forrása még a búzacsíra és a tojás is.

Zöldségek és gyümölcsök megfázás ellen - 3. kép

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk pár szót a cinkről is, amelynek nátha elleni gyógyító hatásáról megoszlanak a vélemények és a kutatási eredmények, annyi azonban bizonyos, hogy jelentősen hozzájárul szervezetünk helyes működéséhez, szerveink és immunrendszerünk egészségéhez. Nem érdemes tehát megvárnunk a cinkhiány kialakulását a náthaszezon előtt, és érdemes folyamatosan olyan vitaminokat és élelmiszereket fogyasztanunk, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezt a nyomelemet. Ilyenek például a hüvelyesek, mint a csicseriborsó, a bab és a szójabab, valamint a különféle magvak, mint a lenmag, a szezámmag és a tökmag, de ide sorolhatjuk még a dióféléket is, különös tekintettel a mandulára és a kesudióra.

Említettük, hogy az élelmiszerek vitamintartalma nagyban függ elkészítési módjuktól, minél kíméletesebben bánunk velük, annál több tápanyagot juttathatunk szervezetünkbe. Amennyiben a hőkezelést választjuk, az mindig legyen gyors és kíméletes, és próbáljuk elkerülni a hosszadalmas főzési és sütési folyamatokat. Jó hír, hogy a Weninger Befőzőautomata erre is megoldást nyújt, hiszen képes a megfelelő kíméletességgel tartósítani a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy azok hosszú ideig megőrizhessék vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Változatos kiegészítői, mint a magozók, hámozók és szeletelők, megkönnyítik a nyers alapanyagok feldolgozását is, így már tényleg gyerekjáték lesz felkészíteni szervezetünket a náthaszezonra!

A képek forrása: freepik.com

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos