Odafigyeltél az immunerősítésre, rendszeresen szedted a multivitamin tablettát, melegen öltöztél, de mégis ágynak döntött a nátha? Sajnos ilyenkor ősszel, az év hűvös-nyirkos hónapjaiban könnyen előforul. Jó hír azonban, hogy sokféleképpen enyhítheted tüneteidet, például forró teával, egy jólesően melengető forróvizes palackkal, sok fekvéssel és intenzív vitaminpótlással. Ez utóbbit nem csak a már említett tablettákkal, de magas vitamintartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel is megteheted, így a természet finomságaival talán egy kicsit kellemesebbé teheted a gyógyulás folyamatát. Nézzük, melyekből érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni a náthaszezon alatt!
Hasznos vitaminok nátha ellen
B-vitamin
C-vitamin
D-vitamin
E-vitamin
Cink
Őrizd meg a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát!
Ahogy mondani szokás, a megfázást enyhítő vitaminok után az ABC elején kell keresgélnünk, egészen pontosan a B-, C-, D- és E-vitamin az, amelyek bevitt mennyiségét érdemes megemelni náthás állapotban. Ezt kiegészíthetjük még cinkkel és egy kis probiotikummal is, hogy szervezetünknek komplexebb segítséget nyújthassunk a gyulladás csökkentéséhez és a kórokozók megfékezéséhez. Mit csinálnak ezek a vitaminok szervezetünkkel, miért hatékonyak a megfázás ellen?
A B-vitamin mind a nyolc fajtája segít, hogy jól érezd magad a bőrödben, energiát adnak, segítik az anyagcserét valamint sejtjeink, az agy és az idegrendszer megfelelő működését, jó hatással vannak a hormonokra, pörgetik az energiatermelő folyamatokat és szépítenek is, hiszen a bőr és a haj állapota is függ tőlük. Ám ami a legfontosabb a mi szempontunkból, a B-vitaminok az immunrendszert is támogatják és erősítik, ellenállóbbá teszik. Érdemes tehát a nátha első tüneteinek jelentkezésekor megemelni szokásos B-vitamin adagunkat, vagy ha eddig nem szedtük volna, akkor mielőbb elkezdeni, hiszen nem csak közérzetükön javíthatunk vele, de lerövödíthetjük a betegséget, enyhíthetjük a tüneteket. A B-vitamin egyébként a vörös húsokban, a sörélesztőben, a májban, a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben is megtalálható, de a mandula, a földimogyoró és a diófélék is bőven tartalmazzák, illetve a tojás, a tej és a tengeri halak szintén.
A C-vitamin talán a legalapvetőbb vitamin, amit mindenki ismer, és talán mindenki kívülről fújja a hatásait is: vízben oldódó, antioxidáns hatású vitamin, amely erősíti az immunrendszert, a vassal és B-vitaminnal együtt csodapárost alkot, semlegesíti a szabadgyököket, rákmegelőző hatású, erősíti a csontrendszert és az ízületeket. Számos kutatás bizonyította, hogy antioxidáns hatásának köszönhetően a nagydózisú C-vitamin csökkentheti a nátha tüneteinek hosszát, ezért ahogy a B-vitamin esetében is, az első náthás tünetek jelentkezésekor C-vitamin adagunkat is érdemes megemelni. Arról, hogy mennyi az ideális mennyiség, megoszlanak a vélemények. Van, aki akár többezer mg-ot is fogyaszt belőle, hiszen a felesleg úgyis kiürül a szervezetből, túladagolni nehezen lehet. Az orvosok legtöbbje azonban inkább a rendszeresen szedett, 500 mg-nyi mennyiséget ajánlja, mint a kampányszerűen szedett óriásdózisokat, amelyek akár erős hasmenést vagy gyomorbántalmakat is okozhatnak azoknál, akik egyébként nem szednek gyakran C-vitamint. További fontos jellemzője, hogy például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kávé is kikezdi a szervezet C-vitamin háztartását, hiszen ilyenkor fokozottan ürül ki a szervezetből. Ezért ha gyakran fogyasztunk alkoholt, nikotint és koffeint, érdemes emelt adag C-vitamint szednünk a hétköznapokban. Köztudott az is, hogy ez a vitamin kifejezetten érzékeny a hőre és a fényre, amelyek hatására szinte azonnal elbomlik, ezért a zöldségeket és gyümölcsöket mindig nyersen kell fogyasztanunk, hiszen így tudjuk csak jól hasznosítani a bennük található C-vitamint. Praktikus dolog például egy finom smoothie vagy turmix, amibe egyszerre beletehetjük minden kedvencünket, és ízletes italt készíthetünk belőlük. Mit érdemes felhasználni egy ilyen vitaminbombához? Almát, és elsősorban a déligyümölcsöket, mint a citrom, a narancs, a grapefruit, a kiwi, az ananász és a mangó, de a bogyósokban, például eperben, szederben, egresben, ribizliben, áfonyában is bőven találhatunk C-vitamint. A csipkebogyó is ismert magas C-vitamin tartalmáról, amelynek hőérzékenysége miatt teája csupán 40, de legfeljebb 50 fokos vízzel készül, hosszú, akár egy éjszakán át tartó áztatással. A csipkebogyó teát használhatjuk akár a már említett smoothie-k felöntésére, de önmagában is nagyon finom, főleg egy kis mézzel. A zöldségek közül a paprika, a paradicsom, a petrezselyem, a káposztafélék és a sütőtök tartalmazza a legtöbb C-vitamint, és a legjobb, ha ezeket is nyersen, vagy legfeljebb nagyon gyorsan megpirítva fogyasztjuk.
A D-vitamin legközismertebb tulajdonsága, hogy segítségével megőrizhetjük fogaink és csontozatunk egészségét. Azonban a kevésbé ismert, hogy egy komoly antimikrobális tulajdonságú vitamin, és sikerrel harcol a baktériumok, gombák és vírusok ellen is. Télen a napfény hiánya miatt fokozottabban van szükségünk a D-vitamin pótlására, amit azonban kellő mennyiségben nem kifejezetten tudunk élelmiszerekből kinyerni, ezért ajánlott a D-vitamin készítmények vásárlása, és azok adagolásának pontos betartása, hiszen egy zsírban oldódó vitaminról van szó, amelynél fennállhat a túladagolás kockázata, mely akár gyengeséget, fejfájást, hasmenést, tartós vesekárosodást is okozhat. Ami az élelmiszereket illeti, D-vitamint főleg a zsírosabb típusú halakban, a tojásban, májban találhatunk, illetve a zöldborsó és a gomba is meglepően sokat tartalmaz belőle.
Az E-vitamin szuper antioxidáns, segítségével megőrizhetjük a szív- és érrendszer, a bőr és az idegek jó állapotát. Lassítja a sejtek öregedését, segítségével megelőzhető az érelmeszesedés, valamint sportolóknak ideális, hiszen támogatja az izmok fejlődését, a test oxigénellátását és így az állóképességet. Mérsékli a kimerültséget is, ezért a nátha közben érzett kellemetlen levertség ellen is hatásos lehet. Annak ellenére, hogy zsírban oldódik, túladagolása nehéz, hiszen közben lassan bár, de folyamatosan ürül ki a szervezetből, nem halmozódik fel. E-vitamint a magvakban, mazsolában, leveles zöldségekben, hüvelyesekben találhatunk, de ismert forrása még a búzacsíra és a tojás is.
Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk pár szót a cinkről is, amelynek nátha elleni gyógyító hatásáról megoszlanak a vélemények és a kutatási eredmények, annyi azonban bizonyos, hogy jelentősen hozzájárul szervezetünk helyes működéséhez, szerveink és immunrendszerünk egészségéhez. Nem érdemes tehát megvárnunk a cinkhiány kialakulását a náthaszezon előtt, és érdemes folyamatosan olyan vitaminokat és élelmiszereket fogyasztanunk, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezt a nyomelemet. Ilyenek például a hüvelyesek, mint a csicseriborsó, a bab és a szójabab, valamint a különféle magvak, mint a lenmag, a szezámmag és a tökmag, de ide sorolhatjuk még a dióféléket is, különös tekintettel a mandulára és a kesudióra.
Említettük, hogy az élelmiszerek vitamintartalma nagyban függ elkészítési módjuktól, minél kíméletesebben bánunk velük, annál több tápanyagot juttathatunk szervezetünkbe. Amennyiben a hőkezelést választjuk, az mindig legyen gyors és kíméletes, és próbáljuk elkerülni a hosszadalmas főzési és sütési folyamatokat. Jó hír, hogy a Weninger Befőzőautomata erre is megoldást nyújt, hiszen képes a megfelelő kíméletességgel tartósítani a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy azok hosszú ideig megőrizhessék vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Változatos kiegészítői, mint a magozók, hámozók és szeletelők, megkönnyítik a nyers alapanyagok feldolgozását is, így már tényleg gyerekjáték lesz felkészíteni szervezetünket a náthaszezonra!
A képek forrása: freepik.com