Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2023. január 26.

A zeller - fajtái, hatása és felhasználási módjai

#zeller

A zeller egyszerre gyógyít és táplál, és még a diétázóknak is kedvez!

Bár Magyarországon a zeller használata mögött nagy hagyomány húzódik, ezt a szuper zöldséget inkább csak a húslevesek és saláták ízesítésére használják a legtöbben. Pedig a zeller – ha megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasszuk – nem csupán szimpla adalék, hanem egy roppant egészséges és ízletes zöldség, ami a fogyást is jelentősen felgyorsítja. A következő pár bekezdésben a zeller jótékony hatásairól és felhasználási módjairól fogunk beszélni.

Zeller történelem röviden
A zellerek – típusai és hatásuk
   Gumós zeller
   Metélő zeller
   Angol vagy halványított zeller
Így fogyaszd a zellert
   Zeller lekvár is lehet belőle

Frissen szedett zeller gumó

Ez a zellerfélék családjába tartozó gyökérzöldség valószínűleg a Mediterráneumból (Földközi-tenger térsége) terjedt el, az eredeti nevét pedig Szilénoszokról, avagy a szilénekről kapta potencianövelő hatása miatt. – De hogy érthetőbb legyen az eredeti névválasztás: a Szilénoszok Szillénosz különböző nimfáktól született gyermekei, akik buja, termékenység démonokként szerepelnek a görög mitológiában s mivel a zeller is segíthet a „bujálkodásban”, így egészen logikussá is válik az elnevezés. E vélt „funkciója” okán a középkorban is használták „erekciósalátaként” (és használják mind a mai napig). A zöldség nevének magyar megfelelőjét amúgy a német Sellerei-ből származtatjuk.

A gyökérzöldségnek a görög és az egyiptomi vidékeken kulturális jelentősége volt amellett, hogy rendszeresen alkalmazták gyógynövényként. A görögök egyrészt az erő és a győzelem szimbólumaként használták: a nemeai játékok bajnokait például zellerkoszorúval illették, másrészt a halál szimbólumaként is jelent. Mind a görögök, mind az egyiptomiak s majd pedig a rómaiak is összekötötték a halál és a zellert. Az elhunytakat például zellerbe burkolt ágyakra helyezték. A köznyelvben pedig akire azt mondták, hogy már csak zellerre van szüksége, az jó eséllyel a halálán volt.

A szláv népek sem voltak mentesek a zeller-varázslattól. Ott a vend hagyományoknak megfelelően szellemeket tartott távol, Spanyolországban pedig a szemmel verés kivédésére használták. De volt olyan olasz természetfilozófus is, aki szerint a középkori mágusok és boszorkák a zellernek köszönhetően tudtak repülni.

Ahogy azt a röviden és a teljesség igénye nélkül összefoglalt múltjából láthatjuk, a zeller egy varázslatos növény. Igaz, nem a szó legszorosabb értelmében. Bár repülni tőle valószínűleg nem fogunk, de kúrálhatjuk magunkat, támogathatjuk a diétánkat és a szervezetünket vele amellett, hogy ízesítünk is. Már csak az a kérdés, hogy melyik zellertípust használjunk mire, merthogy többféle zellerrel lehet dolgunk kulináris kalandozásaink során.

A zellerek – típusai és hatásuk

Ha a zöldség felhasználását terveznénk, akkor fel kell készülnünk belőle, mert egészen pontosan három zellerverzióval találkozhatunk a piacokon, illetve az üzletekben. Mindegyik verzió máshoz és máshogyan jó, így fontos, hogy meg tudjuk azokat különböztetni.

Gumós zeller

A zeller nálunk legismertebb és legnépszerűbb variánsa, hazánkban is termesztik. Ezt használjuk a húslevesek ízesítésére, de a megtisztított gumóból más, ízletes ételt is varázsolhatunk.

Metélő zeller

Ez voltaképpen a zeller levele, ami ugyanúgy hasznosítható, mint a petrezselyemzöldje. Ízesíthetjük vele a különböző leveseinket és húsételeinket, valamint díszként is jól funkcionálhat.

Angol vagy halványított zeller

Kiváló salátaadalék, valamint ez az a növény, amivel keverik a híres Bloody Mary-t.

Angol zeller, egészséges, diétás saláták alapanyaga

Fajtától függetlenül a zeller az egyik legegészségesebb növény, amit télen fogyaszthatunk. A fajtái gazdag vitamin és ásványi anyag forrás, beépítésük az étrendbe pedig segíthet különböző, specifikus egészségügyi problémák kezelésében, ami persze nem azt jelenti, hogy a zeller helyettesíti a gyógyszeres kezelést. A zöldségben nagy mennyiségben található C-, A-, K-, és B6-vitamin benne (C-vitamint a halványított és metélő zeller levélnyele tartalmaz), a levele pedig olyan illóolajokat tartalmaz, mint a limonén és a szelinén. A bennük található antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően erős gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással is bírnak, így például egy zellerdarab rágcsálása megoldhatja a szúvas fog okozta kellemetlen lehelet problémáját.

A zellerben szintén megtalálhatók az olyan nyomelemek is, mint a magnézium, a kálium, a foszfor, a vas, és a kalcium is. Erősíti az immunrendszert, segít az étvágytalanságon és az álmatlanságon, emellett pedig kiváló vízhajtó hatással is bír. Ennek köszönhetően karban tartja a húgyhólyagot, semlegesíti a húgysavat és a gombás fertőzésekkel is megbirkózik. Jót tesz a bőrnek, kordában tartja a vérnyomást. És ha azt gondoljuk, hogy a pozitív élettani hatásai közül az említettekkel már mindent felsoroltunk, akkor még nyugodtan hozzátehetjük, hogy a zeller enyhítheti a menstruációs panaszokat, harcba száll az enyhe migrénnel és jót tesz az emésztésnek is. Csökkenti például a puffadást.

A magas vitamin és nyomelem tartalom mellett a zeller ideális fogyókúrás étel is, mivel köznyelvi kifejezéssel élve „negatív kalóriás”. Ez azt jelenti, hogy sokkal több energiát igényel a megemésztése, mint amennyit kinyer belőle a szervezetünk. Ennek az az oka, hogy a zeller magas rostartalma okán tovább marad az emésztőrendszerben, valamint – ahogy azt fentebb is utaltunk rá – vízhajtó hatással bír: Kiűzi a felesleges vizet a szervezetből.

A leírtakból már elég jól körvonalazódik, hogy a zeller valóban egy kiváló és egészségügyi szempontból is nagyszerű gyökérzöldség (igaz, a nemivágy-serkentő hatása klinikailag nem igazolt). Már csak az a kérdés, hogy milyen „formátumban” érdemes fogyasztani, hogy maximalizáljuk a hatását.

Zeller-alma ivólé káposztával, fogyókúrás étrendekbe

Mint minden zöldségnél, így természetesen a zeller esetében is az elkészítés előtt ügyelnünk kell arra, hogy jó minőségűt válasszunk. Míg a metélő ás halványított zellerről könnyű megállapítani, hogy megfelelők-e a feldolgozásra, addig a gumósról már nehezebb. Első sorban azt kell megvizsgálnunk, hogy a gumók sérülésmentesek-e és nem szivacsosak: nincsenek puha, benyomható részeik.  Figyelnünk kell még a gumó színére is, mert ha az a megszokottnál láthatóan sötétebb, akkor a zöldség nagy valószínűséggel a romlás stádiumába került.
Ha sikerül megtalálnunk a megfelelően érett és hibátlan zellereket és mindenképpen ki szeretnénk használni a zöldség jótékony hatásait, akkor a nyers felhasználásban kell gondolkodnunk, azaz vagy egy nagyszerű salátát készítünk belőle, vagy esetleg egy smoothie-t. A zeller gyógyhatásai nyersen sokkal hatékonyabban érvényesülnek, főleg, ha párosítjuk azt mondjuk némi savanykásabb almával. Az zeller-alma duó különösen hasznos lehet a fogyás érdekében diétázók számára, ugyanis e páros rendkívül erős zsírégető és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik. A kettő kombinációja alkotta magas rosttartalom segít eltávolítani a szervezetből a salak- és méreganyagokat.

Természetesen ez a zöldség akkor sem veszít sokat az értékéből, ha megfőzzük vagy megsütjük. A gumós zeller, ahogy azt már írtuk, tökéletes partnerei a leveseknek, kiváló alapanyaga a húsételeket zöldségágyának, sőt, pürésítve mártásként is megállhatja a helyét. A zellert krumpli helyettesítőként is használhatjuk. Készíthetünk belőle pürét, sőt „ál sült krumplit” is, ami köszönhetően a gyökérzöldség fűszeresebb ízének, sokkal izgalmasabb köretként, mint az egyébként unalomig használt burgonya.

Ezek mellett a zeller kiváló zöldséglekvárnak is. Párosítva a cukkinival egyedi kísérő lehet grillezett húsokhoz, sültekhez. A lekvár elkészítése könnyű és gyors, különösen, ha rendelkezünk egy befőzőautomatával, ami roppant kényelmesség teheti magát a folyamatot, hiszen egy ilyen eszköz dunsztol és hőkezel is, tehát sem szárazdunsztra, sem pedig tartósítószerre nem lesz szükség. Nem kell mást tennünk, mint a friss zellert és cukkinit feldaraboljuk. A zellert sós vízben megfőzzük, a cukkinit olívaolajon megpároljuk, majd a megpuhult zöldségeket pépesítsük. Ezt követően teszünk bele darabolt csilipaprikát, petrezselyem zöldjét, sót, borsot, esetleg egy gerezd fokhagymát. Simára kavarjuk, majd felronttyantjuk, majd mehet is az üvegekbe, utána pedig a fazékba, vagy a befőzőautomatába. Láthatóan nem ördöngösség és a végeredmény pedig egy isteni különleges finomság, ami tartalmazza a „zeller-varázslatot”.

Ahogy azt láthatjuk, a zeller fogyasztásának számtalan módozata elérhető, már csak el kell döntenünk, hogy melyik áll hozzánk a legközebb.

Képek forrása: freepik.com

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos