Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2022. július 01.

Az igazi közönségkedvenc, a barack befőzése

#barack #befőzés

Melyik az a gyümölcs, amely egyből eszünkbe jut, ha a késő nyári befőzésekről van szó? Nagy valószínűséggel a legtöbb ember az őszi- és a sárgabarackot mondaná, hiszen ezek azok a gyümölcsök, amelyek felhasználásával igazi közönségkedvenc finomságok készíthetők, és amelyek szinte minden kamrapolcon megtalálhatók.

Milyen jó is kinyitni egy üveg finom baracklekvárt a téli zimankóban, vagy barackbefőttel feldobni a késő őszi sütiket! Az őszibarack és sárgabarack sokoldalúbb, mint gondolnánk, hiszen klasszikus és merészebb, fűszeresebb változatokban is elkészíthetők, így lesznek tökéletes kiegészítői a reggeli vajas pirítósnak, vagy akár a húsos ételeknek. Üdv a barackfélék csodálatos világában, nézzük, mit hozhatunk ki belőlük!

Ebben a cikkben a következőkről olvashat:

A barackbefőzés előkészületei

A barackbefőzés előkészületei

Mindenekelőtt, ha tehetjük, a barackokat olyan megbízható forrásból, megbízható termelőtől vásároljuk meg, akiről tudjuk, hogy a termelés során nem használ erős, egészségre káros vegyszereket! Népszerűek a „szedd magad” akciók is, ahol mindenki megismerheti a gyümölcsök származási helyét, és saját kezűleg szüretelheti le a számára szimpatikus terméseket.

Válasszunk teljesen érett, ép és egészséges barackokat, amelyek héja mentes a barnult részektől és nem látszik rajtuk semmilyen sérülés nyoma. Az egészséges gyümölcs nem csak azért fontos, mert a lekvár és a befőtt így gusztusosabb lesz, hanem azért is, mert így megelőzhetjük az idő előtti romlást, valamint a kész termékek teljes megbarnulását is.

A gyümölcsök érettsége szintén fontos szempont, hiszen nem használhatunk túlságosan éretlen vagy túlérett gyümölcsöket sem. Tapintsuk meg a gyümölcshús szerkezetét! A túl kemény, vagy túl puha barackokat inkább tegyük félre más felhasználásra. A gyümölcsök megfelelő érettségi fokának és saját cukortartalmának köszönhetően ízlés szerint mérsékelhetjük a hozzáadott cukor mennyiségét. Az egészséges táplálkozás hívei akár el is hagyhatják azt, így is tökéletesen édes és finom végeredményt kapunk!

Ha sikerült befőzésre a fentiek alapján alkalmas gyümölcsöket szereznünk, következő lépésként ellenőriznünk kell a felhasznált eszközök tisztaságát, és sterilizálnunk kell a befőttesüvegeket és azok fedeleit. Ez utóbbit megtehetjük lobogó forró vízben körülbelül fél órán át, de akár a sütőben is, a lényeg, hogy a befőttek és lekvárok mindig csíramentes üvegekbe kerüljenek és tiszta fedővel zárjuk le őket.

A forró vízben fertőtlenített üvegeket törölgetés helyett hagyjuk inkább maguktól megszáradni egy tiszta abroszon (más néven asztalterítő) vagy konyharuhán, sterilizálás után már semmiképp se nyúljunk a belsejükbe! Készítsünk elő minden hozzávalót, fűszert és eszközt, például jól jön majd egy üvegkiemelő csipesz, és ha hiánytalannak látjuk eszköztárunkat, rá is térhetünk az érdemi lépésekre.

A gyümölcs feldolgozása

A barackok feldolgozása befőzéshez

A barackfélék feldolgozásánál több iskolát is ismerünk. Van, aki meghámozza a gyümölcsöket, van, aki szereti a héj által adott textúrát például egy lekvárban. Van, aki sütőben készíti, van, aki a tűzhelyen. A befőzés előnye, hogy a főzéshez hasonlóan saját egyéniségünket és ízlésünket is belecsempészhetjük az elkészített finomságokba.

Tulajdonképpen nincs rossz megoldás!

A felgyorsult világ eredményeként egyébként is népszerűvé váltak azok a módszerek, amelyekkel időt és energiát spórolhatunk a befőzés során (például a hámozás elhagyása), nem kell tehát ragaszkodnunk a régi hagyományokhoz. Amennyiben mégis szeretnénk meghámozni a gyümölcsöt, helyezzük pár másodpercig forró vízbe, így a héját könnyebben lehúzhatjuk, ami főleg a sárgabarack esetében jelent nagy segítséget. 

Ha befőttet készítünk, és szeretnénk, ha a gyümölcsöket nem érné hő idő előtt, használhatunk hámozókést is, amivel szintén gyorsan és egyszerűen elvégezhetjük a hámozás folyamatát. Mintha csak zöldséget pucolnánk!

Hámozás után mindig távolítsuk el a magokat, ügyelve arra, hogy a gyümölcshúson ne maradjon egy pici szilánk sem, ezután a gyümölcsöket hagyhatjuk félben, de több darabba is vághatjuk. Befőtt készítésénél tetszetősebbek a félben hagyott barackok, lekvár készítésénél pedig a kisebb darabok hamarabb szétesnek a főzés során, így ott érdemes felaprítani a gyümölcsöt.

A baracklekvár-főzés ma már nem egy ragacsos rémálom!

Baracklekvár-főzés

Ahogy korábban említettük, a befőzés során ma már nem muszáj követnünk a régi hagyományokat, ha az időnk nem engedi. Szerencsére számtalan módon megkönnyíthetjük a befőzést, nem kell már egy meleg konyhában órákig a forró fazék felett állnunk.

A Weninger Befőzőautomata lekvárfőző betétje elvégzi a munka oroszlánrészét, nekünk csak a gyümölcsöt és a cukrot (ha cukorral készítjük) kell belehelyezni és kiválasztani a megfelelő programot. A betétet egyenletes hőmérsékleten tartott víz veszi körül, így a gyümölcsöt nem kell kevergetni, nem ég le, és a lekvár szinte magától elkészül. Ez után töltsük üvegekbe, és szintén az automatával végezzük el a dunsztolási folyamatot a megfelelő program kiválasztásával! Az alábbi videón megnézheted, milyen egyszerű is a lekvárfőzés Weninger-módra!

Barackbefőtt készítése

Amennyiben befőttet készítünk, a tisztított és félbevágott barackokat helyezzük szorosan tiszta befőttesüvegbe, szórjunk rá ízlés szerinti mennyiségű cukrot, majd öntsük fel vízzel. A befőzőautomatában a megfelelő programmal gyerekjáték a befőttek dunsztolása is.

Hozzávalók és fűszerek

A barack tiszta íze egyszerűen mennyei. Ám mindig tehetjük feljebb a lécet, és néhány különleges hozzávalóval még különlegesebbé varázsolhatjuk a barackból készült finomságokat. Vajas kenyérre kerülnek? Mélyítsd el az ízüket néhány vaníliarúddal! Süteményeid titkos hozzávalói válnak belőlük?

Adj hozzájuk szegfűszeget, egész fahéjat vagy akár levendulát! A vasárnapi sültek mellé kínálnád őket? Tedd őket különlegesen aromássá például néhány ág friss kakukkfűvel, pár csepp desszertborral, néhány szem rózsaborssal vagy chilivel! 

Barackhoz illő fűszerek befőzéshez

De adhatunk hozzá akár egész mandulaszemeket, csillagánizst, gyömbért, bio citrom- vagy narancshéjat, de még kezeletlen rózsaszirmokat is, a lehetőségeknek csak a fantáziánk és ízlésünk szabhat határt!

Az ízeket nem csak fűszerek segítségével bolondíthatjuk meg, hanem más gyümölcsök hozzáadásával is. Kellemes fanyarságot ad a baracklekvárnak például a ribizli vagy a málna, de jól kiegészítik egymást a sárgadinnyével és a citrusokkal is.

Nem beszéltünk még a tartósítószerek használatáról, bár a Weninger Befőzőautomata esetében szerencsére szóba sem kell hoznunk a káros kémiai hozzávalókat. Az automata titka és hatékonysága a dunsztolás megfelelő hőmérsékletének és időtartamának beállításában rejlik, valamint abban, hogy a kiválasztott hőfokot a befőzés végéig egyenletesen tartja, amit hagyományos tűzhelyen szinte lehetetlen kivitelezni.

Cukorral vagy cukor nélkül? Mivel édesítsünk?

Barack befőzés cukorral vagy cukor nélkül

Egyáltalán szükség van édesítésre?

Amennyiben elég érett gyümölcsöket választunk, nincs. A Weninger Befőzőautomata használatánál bátran választhatunk napérlelte, teljesen érett és ízgazdag gyümölcsöket, hiszen a kíméletes hőkezelésnek köszönhetően azok nem puhulnak túl, nem főnek szét. Így a cukor használatát akár el is hagyhatjuk, és könnyedén készíthetünk a különböző diétás étrendeknek megfelelő lekvárokat és befőtteket.

Az egészséges édesítők hívei emellett bátran használhatnak mézet, eritritet vagy gyümölcscukrot. Bár az eritrit 160 fokon elveszti édesítő képességét, a befőzőautomata használatával ettől sem kell tartani, hiszen a befőzés a lehető legkíméletesebb hőfokon zajlik. 

Felejtsük el tehát a képet, amely bennünk él a befőzésről, és vigyük tovább hagyományainkat és a hagyományos ízeket a XXI. század hétköznapjaiba is, modern eszközök és módszerek segítségével! Az élmény, amikor saját készítésű lekvárunkat bontjuk majd ki egy rohanó reggelen, megfizethetetlen lesz.

Képek forrása: freepik.com, befozoautomata.hu

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos