2019. január 30.
Tartósítás, dunsztolás
#befőzés #befőzőautomata #dunsztolás #nedves dunszt #száraz dunszt
Mint azt tudjuk, az élelmiszerek tartósításának célja a minőségmegőrzés.
A különböző házi készítésű lekvárok, befőttek és savanyúságok végső hőkezelési fázisa a dunsztolás vagy más néven gőzölés.
Ezen eljárás lényege, hogy a befőttes üveget és annak beltartalmát akkora hőkezelésnek tesszük ki, amely során elpusztulnak a romlást okozó baktériumok és mikroorganizmusok.
A dunsztolásnak két fajtája van, a száraz illetve a nedves dunszt.
Száraz dunszt
Száraz dunszt az egyik legelterjedtebb formája a tartósításnak.
Ebben az esetben a már készre főzött befőttek, lekvárok belső hőjét használjuk a csírátlanításra. Forrón helyezzük az üvegbe a tartósítani szánt alapanyagokat és törekszünk arra, hogy minél lassabban hűljenek ki azok.
A megtöltött és légmentesen lezárt, forró üvegeket gondosan, minél vastagabb pokróccal bélelt kosárba vagy ládába szorosan egymás mellé tesszük, majd végső lépésként alaposan bebugyoláljuk, lefedjük az üvegeket még több pokróccal, vagy párnával.
Egészen addig hagyjuk az üvegeket a szárazdunsztban, míg azok maguktól teljesen kihűlnek.
Ez azonban eltarthat akár több napig is.
(olvasson tovább a kép után!)
A nedves dunsztról
Ezt a módszert akkor alkalmazzuk, amikor az eltenni kívánt nyersanyagokat frissen és nyersen tesszük az üvegekbe (például befőttek, savanyúságok).
Hagyományos nedves dunsztolás
A hagyományos nedves dunsztolási folyamat során, egy jó nagy lábas alját kibéleljük konyharuhákkal vagy újságpapírral, hogy ne érintkezzenek az üvegek közvetlenül magas hővel. A megtöltött és lezárt üvegeket beleállítjuk a fazékba úgy, hogy lehetőleg ne érintkezzenek egymással. Ezután felöntjük a lábast az üvegek 3/4 részéig vízzel, majd indulhat a dunsztolás. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni, amíg elkezd gyöngyözni a víz az üvegekben.
Nehézségei:Több órát is igénybe vehet ez az eljárási folyamat, folyamatos felügyeletet, nagy tapasztalatot igényel. A tűzhelyen nehéz a megfelelő hőkezelést eltalálni így a befőttek, eltarthatósága tartósítószer hozzáadásával biztonságos.
Nedves dunszt befőzőautomatával
Az eljárás hasonlóképpen működik a hagyományoshoz, azonban ez sokkal gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb. Kezdők és kevésbé tapasztaltak is belevághatnak és ami a legfontosabb; 100% tartósítószer-mentes.
Az alaposan megtisztított nyersanyagokat üvegekbe tesszük, felöntjük vízzel, tetszés szerint ízesítjük, légmentesen lezárjuk az üvegeket, majd beletesszük azokat a befőzőautomatába.
Beállítjuk azt az előírásoknak megfelelően, és hagyjuk, hogy a gép elvégezze helyettünk a munka hosszadalmasabb részét.
Ebben az esetben a dunsztolás nem vesz igénybe többet fél- maximum 2 óránál (nyersanyagtól függően) és egyszerre akár 18 db 720 ml-es üveget tudunk így tartósítani biztonságosan és a megfelelő hőmérsékletű és idejű hőkezelés miatt tartósítószerek nélkül! Ráadásul már száraz dunsztra sincs szükség.
Hát mi ez, ha nem zseniális? A befőzőautomatával gyerekjáték a befőzés!