Az élelmiszer-adalékanyagok olyan vegyületek, amelyeket önállóan nem fogyasztunk, azonban különböző technikai folyamatokkal és műveletekkel szándékosan az élelmiszerekbe kerülnek különböző okok miatt.
Az E-számoknak több csoportja van. Minden adalékanyag besorolható ezek közül 1-1-be, vagy akár egyszerre többe is.
Például a szén-dioxid, amely tartósítószer, csomagoló-és hajtógáz, valamint savasságot szabályozó anyag egyben.
Tévhit, miszerint minden E-szám káros az egészségre, azonban valóban több adalékanyag-csoport válthat ki allergiás reakciót (pl. tartósítószerek, ízfokozók, színanyagok).
A tartósítószerek csoportja az E-számok közül az E 200-299-ig terjed.
Ezek fő tulajdonsága, hogy megakadályozzák a káros mikroorganizmusok – mint pl. a baktériumok, penész- és élesztőgombák – szaporodását, ezzel növelve az ételek eltarthatóságát.
Sajnos többségük azon felül, hogy a nem kívánatos mikroorganizmusokat elpusztítja, károsítják szervezetünket.
Bőrpanaszokat, emésztési zavarokat de akár idegérzékenységet is okozhatnak.
Vegyük sorra ezeket:
Nátrium-benzoát (E211)
Ez a vegyület az E210 számú benzoesav savója.
Köztudott, hogy a benzoesav és annak vegyületei allergiás tüneteket okozhat főleg az asztmában szenvedők, valamint a szalicilsavra érzékeny embereknél.
Ezen vegyületek felszívódnak a belekben és hosszabb ideig történő fogyasztásuk esetén idegrendszeri problémákat, görcsöt és bélrendszeri gondokat okoz.
Nitritek és nitrátok (E249-252)
Elsősorban pácolt húskészítményekben, valamint primőr zöldségekben találhatóak.
Azonban ezen vegyületek egészségkárosító hatása sem elhanyagolható, ugyanis a vért károsítja, ezzel csökkentve a vér oxigénszállító képességét.
Nem mellesleg a belőlük képződő nitrózamin rákkeltő hatású.
Kéndioxid és szulfitok (E220-228)
A savanyúságok, világos színű zöldségek és gyümölcsök tartósításánál alkalmazzák őket.
A tartósítószerek közül ez a csoport már kis koncentrátumban is károsítja a központ idegrendszert és erős allergizáló hatása van. Emiatt könnyen okozhat fejfájást, de allergiás és asztmás reakciókat is kiválthat.
Nátrium-tetráborát, bórax (E285)
Ezt az anyagot az USA-ban már betiltották az élelmiszer iparban.
A bóraxot elsősorban azért adják az élelmiszerekhez, hogy gumiszerű, szilárdabb állagot kapjanak.
Használják azonban hegesztésre, ragasztók készítésére, de az üveggyártásban is.
Felhalmozódva a szervezetben a bórax is mérgező hatással bír.