Befőzés.hu Blog

Tartósítószer-mentes tippek, trükkök, receptek

2019. február 10.

Tartósítószerek E-számai

#E-szám #egészség #tartósítószer

Tartósítószerek E-számai - 1. kép

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan vegyületek, amelyeket önállóan nem fogyasztunk, azonban különböző technikai folyamatokkal és műveletekkel szándékosan az élelmiszerekbe kerülnek különböző okok miatt.

Az E-számoknak több csoportja van. Minden adalékanyag besorolható ezek közül 1-1-be, vagy akár egyszerre többe is.

Például a szén-dioxid, amely tartósítószer, csomagoló-és hajtógáz, valamint savasságot szabályozó anyag egyben.

Tévhit, miszerint minden E-szám káros az egészségre, azonban valóban több adalékanyag-csoport válthat ki allergiás reakciót (pl. tartósítószerek, ízfokozók, színanyagok).

A tartósítószerek csoportja az E-számok közül az E 200-299-ig terjed.

Ezek fő tulajdonsága, hogy megakadályozzák a káros mikroorganizmusok – mint pl. a baktériumok, penész- és élesztőgombák – szaporodását, ezzel növelve az ételek eltarthatóságát.

Sajnos többségük azon felül, hogy a nem kívánatos mikroorganizmusokat elpusztítja, károsítják szervezetünket.

Bőrpanaszokat, emésztési zavarokat de akár idegérzékenységet is okozhatnak.

Vegyük sorra ezeket:

Nátrium-benzoát (E211)

Ez a vegyület az E210 számú benzoesav savója.

Köztudott, hogy a benzoesav és annak vegyületei allergiás tüneteket okozhat főleg az asztmában szenvedők, valamint a szalicilsavra érzékeny embereknél.

Ezen vegyületek felszívódnak a belekben és hosszabb ideig történő fogyasztásuk esetén idegrendszeri problémákat, görcsöt és bélrendszeri gondokat okoz.

Nitritek és nitrátok (E249-252)

Elsősorban pácolt húskészítményekben, valamint primőr zöldségekben találhatóak.

Azonban ezen vegyületek egészségkárosító hatása sem elhanyagolható, ugyanis a vért károsítja, ezzel csökkentve a vér oxigénszállító képességét.

Nem mellesleg a belőlük képződő nitrózamin rákkeltő hatású.

Kéndioxid és szulfitok (E220-228)

A savanyúságok, világos színű zöldségek és gyümölcsök tartósításánál alkalmazzák őket.

A tartósítószerek közül ez a csoport már kis koncentrátumban is károsítja a központ idegrendszert és erős allergizáló hatása van. Emiatt könnyen okozhat fejfájást, de allergiás és asztmás reakciókat is kiválthat.

Nátrium-tetráborát, bórax (E285)

Ezt az anyagot az USA-ban már betiltották az élelmiszer iparban.

A bóraxot elsősorban azért adják az élelmiszerekhez, hogy gumiszerű, szilárdabb állagot kapjanak.

Használják azonban hegesztésre, ragasztók készítésére, de az üveggyártásban is.

Felhalmozódva a szervezetben a bórax is mérgező hatással bír.

Hozzászólások

Rólunk

A Weninger Bt. családi vállalkozás

Cégünk 1995. évi alapítása óta elsődleges célunk, hogy megismertessük az emberekkel a tartósítószer-mentes befőzés legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módját.

Kínálatunkban kizárólag csak kiváló minőségű, tartós, német gyártmányú háztartási készülékek és eszközök találhatóak.

Vevőink elégedettségét mutatja, hogy már több mint 24 éve értékesítjük Befőzőautomatáinkat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek! 

Próbálja ki Ön is, milyen az önfeledt befőzés élménye! 

Weninger Befőzőautomata

Befőzés, dunsztolás könnyen és egyszerűen!
Weninger Befőzőautomata

Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos

Digitális vezérlővel, rozsdamentes acél burkolattal - konyhája dísze.
Weninger Digitális Nemesacél Befőzőautomata - csapos